16.07.2024, 20:46

Україна попереджає Білорусь про наслідки підписання угод з окупаційною "владою" Криму: що відомо

Марина Гончар | Всі новини автора
лорпа

Україна офіційно звернулася до Білорусі з попередженням про можливі наслідки підписання угод з так званою владою окупованого Криму. Міністерство закордонних справ України підкреслило, що такі дії є не лише порушенням міжнародного права, але й фактичним визнанням російської окупації українського півострова.

Про це, з посиланням на заяву заступника міністра закордонних справ Андрія Сибігу у ]]>Facebook]]>, передає Час Пік.

Заява Міністерства закордонних справ України містить чітке попередження: підписання будь-яких угод з окупаційними органами Криму розглядається як демонстрація визнання нелегітимності російської окупації.

Такі дії матимуть відповідні правові та політичні наслідки.

Російська стратегія визнання окупації

Дипломати зазначили, що Росія цілеспрямовано заохочує інші держави до встановлення зв’язків з тимчасово окупованими територіями України. Ці дії спрямовані на отримання міжнародного визнання "легітимності" російської окупації через підписання офіційних документів.

Підписані угоди між Білоруссю та Кримом

За словами першого заступника міністра закордонних справ, Євгена Сибіги, Україна має докази про підписання щонайменше семи угод між регіонами та містами Білорусі та окупаційними органами влади Криму. Лише в червні цього року Вітебськ та Вітебська область уклали угоди з окупаційною владою міст Сімферополя та Феодосії, а також з так званою "радою міністрів" і "міністерством культури та туризму" Криму та Сакським районом.

До цього переліку також входить протокол про наміри щодо створення вільної економічної зони між Вітебськом і тимчасово окупованим Кримом. Крім того, голови Мінської міськради та виконкому підписали угоди про співпрацю з окупаційною владою Севастополя.

Політична відповідальність і санкції

Сибіга наголосив, що такі дії не могли б відбутися без дозволу вищого керівництва Білорусі. Це свідчить про те, що всі підписані угоди є офіційним визнанням окупації Криму з боку Білорусі.

Розслідування і правова відповідальність

Українські правоохоронні органи вже фіксують всі факти протиправних дій, які становлять загрозу суверенітету і територіальній цілісності України. Ведеться відповідне розслідування, за результатами якого всі причетні до підписання цих угод будуть притягнуті до правової відповідальності.

Україна вже вжила відповідних заходів у відповідь на ці протиправні дії. Сибіга також підкреслив, що посадовці, які беруть участь у підготовці та підписанні таких документів, можуть стати об'єктами санкційних обмежень з боку міжнародної спільноти.

Відмова від угод про побратимські зв’язки

Сибіга також заявив, що будь-які угоди про побратимські зв’язки білоруських міст з партнерами за кордоном, які порушують міжнародне право, повинні бути анульовані.

Україна твердо стоїть на позиції, що будь-яка злочинна дія проти її держави та територіальної цілісності матиме наслідки для всіх, хто порушує міжнародне право.

"Кожна злочинна дія проти Української держави та її територіальної цілісності матиме наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом", - зауважив перший заступник міністра.

Читайте також:

Роберту Мецолу переобрали президенткою Європарламенту

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк