24.07.2024, 20:57

ЄС розглядає безстрокову заморозку активів РФ для надання Україні кредиту G7 на 50 мільярдів доларів

Марина Гончар | Всі новини автора
єс

Країни-члени Євросоюзу обговорюють варіанти продовження заморозки активів Центрального банку Росії для забезпечення кредитів Україні на суму 50 мільярдів доларів від країн G7. Це питання стало темою активних дискусій, враховуючи складну ситуацію в Україні та необхідність підтримки її економіки в умовах російської агресії.

Як повідомляє Reuters, це питання обговорюється на основі проєкту документа, який зараз розглядають в ЄС, а також на заяви неназваних дипломатів, передає Час Пік.

Деякі представники Євросоюзу висловлюють побоювання щодо можливої втрати одностайності серед 27 країн-членів, що може поставити під загрозу кредит для України.

За інформацією Reuters, у середу посли ЄС обговорили два варіанти, спрямовані на зменшення занепокоєння країн-членів G7. Перший варіант передбачає безстрокове продовження режиму санкцій, який знерухомив активи Центрального банку РФ.

"Це має переглядатися Радою (ЄС) через регулярні проміжки часу (наприклад, кожні 12 місяців) на основі чітких заздалегідь визначених критеріїв (наприклад, закінчення агресивної війни та запевнення в її неповторенні, виплата Росією компенсації тощо)", – йдеться в документі, який цитує Reuters.

Інший варіант, зазначає агентство, передбачає продовження періоду санкцій щодо заморозки російських активів до трьох років. Незалежно від вибраного варіанту, одностайність серед країн-членів ЄС все одно буде необхідною, і поновлення санкцій буде стосуватися лише активів центрального банку РФ.

Обговорення перебувають на ранній стадії, зазначають дипломати ЄС. Країни Балтії та Східної Європи вже висловили підтримку безстрокового заморожування активів, тоді як Франція та Німеччина підтримують більш тривалий, але обмежений період поновлення заморозки.

Європейська комісія планує представити офіційну пропозицію щодо цього питання наприкінці серпня або на початку вересня.

Варто нагадати, що лідери "Групи семи" на саміті в червні дали політичну згоду на використання надприбутків від заморожених російських активів у їхніх юрисдикціях для підтримки України, що може принести приблизно 50 мільярдів доларів на рік.

Читайте також: Генштаб підтвердив ураження порома окупантів у російському порту "Кавказ": третій і останній

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк