12.09.2024, 14:15

"Ми ж не дурні": Зеленський розкритикував мирний план Китаю та Бразилії щодо завершення війни РФ проти України

Віктор Білий | Всі новини автора

Президент України Володимир Зеленський висловив різку критику на адресу мирного плану, запропонованого Китаєм та Бразилією, назвавши його "деструктивним" і припустивши, що його погодили Кремль.Зеленський підкреслив, що цей план є лише "політичною декларацією" і не враховує реальних потреб України.

Про це повідомляє Metropoles, передає Час Пік.

За словами Зеленського, китайсько-бразильська пропозиція передбачає припинення війни на поточній лінії фронту, що суперечить "Формулі миру", запропонованій Україною. Ця формула передбачає виведення російських військ до кордонів 1991 року, що, на думку українського президента, є основою справедливого та сталого світу.

Зеленський висловив подив з приводу того, що Бразилія обрала нейтральну позицію та підтримує Росію, попри явні наслідки конфлікту. Він зазначив, що запропонував президенту Бразилії Луїсу Інасіу Луле да Сілві обговорити проблему, але був розчарований тим, що Бразилія не прийняла активнішу позицію щодо мирного врегулювання.

"Їхня пропозиція - це деструктивна політична заява. Я говорив президенту Бразилії: "Давайте сідати й спілкуватися". Ви нам не вороги, ми вам не вороги. Чому ви раптом вирішили стати на бік Росії й займати позицію десь посередині? Ми ж не дурні", - підкреслив Зеленський.

Він також засудив позицію уряду Бразилії, стверджуючи, що він демонструє "проросійську" позицію у контексті війни у ​​Східній Європі. Зеленський зазначив, що він був вдячний за зустріч із Лулою, але залишився розчарований тим, що зусилля Бразилії щодо пошуку мирного рішення виявилися безрезультатними.

"Я був вдячний за зустріч із ним і був абсолютно відкритий. Я сподівався, що він усвідомлює те, що відбувається, а не просто займатиметься політичним умиротворенням", - додав Зеленський.

Президент України підкреслив, що російський лідер Володимир Путін, якого він назвав "вбивцею", не демонструє наміру зупинити війну, що робить будь-які зусилля щодо мирного врегулювання, що ґрунтуються на поточній лінії фронту, безперспективними.

Читайте також: Велика Британія запровадила нові санкції проти РФ: кого торкнуться обмеження

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк