06.10.2024, 11:32

НАТО готове обговорити шлях до членства України: подробиці

Марина Гончар | Всі новини автора
чавіава

На найближчій зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яку очолює президент США Джо Байден, країни-члени НАТО можуть представити нові, більш конкретні кроки для України на шляху до членства в Альянсі.

Про це повідомляє, з посиланням на ]]>The Washington Post]]>, передає Час Пік.

Саміт набуває важливого значення на тлі триваючих бойових дій в Україні та політичних викликів, що наближаються в США у зв'язку з майбутніми президентськими виборами.

Володимир Зеленський планує використати цю зустріч для представлення свого стратегічного плану перемоги України у війні. Хоча нові заходи НАТО можуть не повністю відповідати невідкладним запитам Києва щодо безпеки, за словами західного дипломата, пропозиції від Альянсу будуть важливим сигналом підтримки на шляху до членства. Українська сторона покладає надії на те, що ці конкретні кроки допоможуть чіткіше окреслити майбутнє України в НАТО та зміцнять її міжнародні позиції.

Водночас українські чиновники висловлюють побоювання, що президентські вибори у США можуть стати ризиковим фактором для подальшої військової та фінансової підтримки. Існують побоювання, що будь-які рішення щодо України можуть бути відкладені або переглянуті у світлі виборчої кампанії у Сполучених Штатах. Офіційний Київ, зокрема президент Зеленський, прагне переконати адміністрацію Байдена в необхідності зробити підтримку України частиною політичної спадщини чинного президента. Однак Білий дім обережно підходить до рішень, які можуть вплинути на перебіг передвиборчої кампанії.

Попри військові труднощі та значні втрати на фронті, суспільні настрої в Україні дещо змінюються. Хоча українці продовжують твердо стояти на позиції захисту своєї територіальної цілісності, зростає кількість тих, хто готовий розглянути можливі компроміси, якщо це приведе до членства України в НАТО або до отримання надійних безпекових гарантій від західних партнерів.

Ситуація на фронті залишається напруженою, і Росія, скориставшись зворотною ініціативою, знову активізувала наступальні дії. Однак літній рейд українських військових на територію Курської області Росії зміцнив бойовий дух серед населення та показав західним союзникам, що Україна все ще здатна на активні військові операції. Незважаючи на це, ситуація на фронті лишається складною, і Україна терміново намагається поповнити свої ряди за допомогою мобілізаційної кампанії.

Однією з останніх стратегічних втрат для України стало місто Вугледар, яке нещодавно було захоплене російськими військами. Це підкреслює необхідність рішучих дій від міжнародної спільноти, щоб підтримати Київ як на полі бою, так і на дипломатичному фронті. Тому саміт «Рамштайн» стане ключовим етапом у пошуках шляхів до зміцнення обороноздатності України та її інтеграції до євроатлантичної безпекової спільноти.

Читайте також:

Україна веде тактичний відступ на Донбасі, намагаючись виснажити російські сили: аналіз стратегії війни

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк