21.08.2020, 07:29

Гайдай за дорученням Зеленського розбирається із ситуацією з кінними заводами Луганщини

Марина Началова | Всі новини автора
конний завод

За дорученням Президента голова Луганської ОДА Сергій Гайдай розбирається із ситуацією з державними кінними заводами Луганщини.

Першим пунктом робочої поїздки очільника області до Біловодщини став Новоолександрівський кінний завод № 64, повідомила прес-служба ОДА, передає Час Пік.

Підприємство з майже 200 річною історією, яке було відомо усьому світу власною національною породою коней - новоолександрівською ваговозною, сьогодні стало фігурантом кримінальних справ.

«Президент доручив мені розібратись у ситуації з кінними заводами на Луганщині. У тому, що відбувається з незаконною обробкою земель, що належать підприємствам, у маніпуляціях із врожаєм та причинами заборгованості із заробітної плати. Він особисто контролює ситуацію, адже заводи перебувають у державній власності», - звернувся Сергій Гайдай до керівництва району та працівників Новоолександрівського заводу.

Він заслухав аргументи двох директорів підприємства, відстороненого за зловживання – Юрія Топчія, та призначену виконуючою обов’язки – Ганну Павловську.

Як відомо, за офіційною інформацією обласної прокуратури, ще в травні 2020 року за заявами працівників філій державного підприємства розпочато кримінальні провадження стосовно колишніх посадових осіб ДП «Конярство України» за фактом привласнення та розтрати державних коштів шляхом підписання фіктивних угод з приватним підприємством на виконання сільськогосподарських робіт та послуг (ч. 5 ст. 191 КК України).

Крім того, розслідується факт незаконного заволодіння майном державного підприємства та крадіжки зерна в особливо великому розмірі.

За даними слідства, чинне керівництво чотирьох філій держпідприємства уклало договори з ТОВ-спільником з метою розкрадання державного майна. Вони передбачали виконання польових робіт на земельних площах, після чого агрофірма мала забрати зібраний врожай сільськогосподарських культур.

Слід відзначити, що Юрій Топчій, який вважає своє звільнення покаранням за боротьбу із корупційними схемами «ДП «Конярство», так і не зміг підтвердити свої слова копіями звернень до правоохоронних органів.
Тож голова облдержадміністрації призначив йому зустріч на наступному тижні, якщо такі документи дійсно існують.

Довідково: «Новоолександрівський кінний завод № 64», який є філією ДП «Конярство України», заснований у 1825 році з метою постачання армії стройових верхових коней. За господарством закріплено 12,2 тис. га землі, у т.ч. 9,8 тис. га орної землі. Починаючи з 1923 року, кіннний завод концентрував генофонд ваговозних порід коней, а також у 1998 році створив нову новоолександрівську ваговозну породу. Наразі племінне стадо нараховує 138 голів коней.

Нагадаємо, представники кінних заводів протестували під ОДА проти рейдерського захоплення земель.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: