07.10.2020, 16:57

У Чорнобильській зоні хочуть проводити екскурсії для дітей

Марина Началова | Всі новини автора
чернобыль

За майже 35 років з моменту аварії на ЧАЕС радіаційна обстановка кардинально змінилася, і зараз є технічна можливість організувати відвідування Чорнобильської зони без отримання підвищеної дози опромінення.

Голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко повідомив у Фейсбуці, що Чорнобиль стане доступним для неповнолітніх, передає Час Пік.

За його словами, Асоціація чорнобильських туроператорів розробила спеціальний автобусний маршрут, який оминає такі місця, як Рудий ліс, та не передбачає виходу з автобусу в місті Прип’ять та інших місцях, де хоча б теоретично молоді екскурсанти зможуть нанести собі шкоду. Вихід з автобусу буде дозволено тільки в санітарних зонах (туалеті, їдальні та ін.).

Доза опромінення не буде перевищувати дозу, отриману під час звичайної автобусної екскурсії містом Київ, запевнив Ємельяненко.

"Цей маршрут є дуже важливим для формування національної свідомості та освіти підростаючого покоління. Адже сучасна система освіти передбачає в підручниках історії аж один (!!!) абзац, який висвітлює події 86 року. І школярі вимушені черпати інформацію про Чорнобиль з неперевірених джерел у інтернеті та відеоігор. Що призводить до формування абсолютно невірного уявлення про події всесвітнього масштабу, що відбувалися на території України. І можливість побачити місця цих подій та дізнатися історію безпосередньо в Чорнобильській зоні є критично важливою", - заявляє Ємельяненко.

Він повідомив, що під час зустрічі з Міністром культури Олександром Ткаченко, заступницею Міністра Світланою Фоменко та заступником голови Державного агентства з управління зоною відчуження Максимом Шевчуком був проговорений механізм та необхідність зниження планки вікового цензу з 18 до 12 років. Ємельяненко зазначив, що бюрократично це є можливим і процес вже запущений.

"Тепер громадяни України вже з 12 років будуть освічені стосовно дії радіації, звільняться від немотивованих страхів щодо Чорнобиля, будуть вміти користуватися дозиметром, знатимуть реальну історію України та зрозуміють величезний подвиг ліквідаторів", - написав Ємельяненко.

Читайте ще: Народний синоптик прогнозує катастрофічну посуху в Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: