12.10.2020, 21:32

"Червоний приплив": в Одесі спостерігається небезпечне явище на морі

Марина Началова | Всі новини автора
красный прилив

На даний момент в Одеській затоці спостерігається один з наймасштабніших за всю історію спостережень "червоних припливів".

Місцевий хімік-біолог Владислав Балинський розповів в Фейсбуці про природу цього явища і його небезпеку для людей, передає Час Пік.

Як зазначив Балинський, "червоний приплив" - це процес бурхливого розвитку одноклітинної фотосинтезуючої групи панцирних джгутиконосців або динофлагеллят, які виділяють в навколишнє середовище цілий ряд найнебезпечніших токсинів.

"Яд розчиняється в воді, включається в харчові ланцюжки і накопичується в рибі, молюсках, ракоподібних, випаровується в атмосферу. У дослідників "червоних припливів" фіксувалися ураження органів дихання летючими токсинами", - зазначив біолог.

За словами Балінського, в разі отруєння може статися:

  • Погіршення пам'яті і здатності до навчання, амнезія (втрата короткочасної пам'яті), токсичні ушкодження головного мозку, неврологічні симптоми;
  • Пронос, блювота, болі в животі, діарея;
  • Пошкодження шкіри, респіраторні ефекти;
  • Паралітичне отруєння, смерть через 2-24 години.

Біолог підкреслює, що зараз від купання в морі і вживання чорноморських морепродуктів необхідно утриматися.

За словами очевидців, з початку жовтня біля берегів Одеси морська вода набула червоно-бурого відтінку, а в нічний час море світиться фосфоресцируючим блакитним кольором.

Дивіться також: Чи залишаться в обігу золотисті залізні гривні: відповідь Нацбанку

Читайте ще: МРТ черевної порожнини - кому потрібно пройти обстеження

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк