05.11.2020, 11:25

"План спільних кроків": Україна пропонує демілітаризувати Донбас, провести там вибори та створити СЕЗ

"План совместных шагов"

Україна пропонує створити на Донбасі вільну економічну зону в рамках особливого порядку місцевого самоврядування, а також пропонує повне припинення конфлікту та демілітаризацію окремих районів Донецької та Луганської областей, щоб створити умови для проведення там місцевих виборів у березні 2021 року.

Про це глава української делегації України в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", передає Час Пік.

Україна запропонує створити вільну економічну зону на Донбасі в рамках особливого порядку місцевого самоврядування, яку планують ввести в регіоні до 2050 року.

"Без неї відновити там економіку буде неможливо. І ця Вільна економічна зона, згідно з нашим баченням, повинна діяти десь орієнтовно до 2050 року. Розрахунки показують, що цей час дозволить привести регіон Донбасу в нормальний стан", - сказав Кравчук.

Українська сторона підготувала для Тристоронньої контактної групи "План спільних кроків" з пропозицією повного припинення конфлікту та демілітаризації окремих районів Донецької та Луганської областей на початку 2021 року. Це створить умови для проведення на цих територіях місцевих виборів 31 березня 2021 року.

Цей план 5 листопада буде направлений українською стороною координатору ТКГ, спецпредставнику чинного голови ОБСЄ Хайді Грау.

"Перше, що ми пропонуємо зробити - припинити обовʼязково збройний конфлікт, провести обовʼязково повну демілітаризацію ОРДЛО. З цього потрібно починати. Тобто, всі збройні формування, найманці, озброєння — все повинно бути виведене з цієї території, незаконні збройні формування повинні бути розпущені. І це потрібно зробити на початку 2021 року", - сказав Кравчук.

Після цього Україна повинна взяти під контроль кордон та забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність.

Кравчук зазначив, що важливо буде чітко врегулювати питання відповідальності для осіб, які брали участь у подіях, пов'язаних з війною на Донбасі. Він вважає неприпустимим покарання для тих, на кому немає провини за вчинення злочинів.

Довідка: Особлива економічна зона або вільна економічна зона - це обмежена територія з особливим юридичним статусом по відношенню до решти території держави. На такій території можуть встановлюватися пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк