30.11.2020, 17:07

На Луганщині 668 га земель зайняті військовими об'єктами: Гайдай поставив перед ВРУ питання компенсації власникам ділянок

Марина Началова | Всі новини автора
гайдай

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай порушив питання компенсації збитків власникам земельних ділянок, використаних у військових цілях, перед профільним комітетом Верховної Ради України.

Про це повідомила прес-служба Луганської облдержадміністрації, передає Час Пік.

Під інженерними спорудами військового призначення у Луганській області зайнято земельні ділянки орієнтованою площею близько 668 га, у тому числі 426,7 га земель приватної власності, 150,3 га – невитребуваних паїв та 91,7 га – земель державної власності. Вже п’ять років власники та користувачі цих земельних ділянок позбавлені можливості розпоряджатися своєю нерухомістю та отримувати дохід за її використання.

Оскільки обласною владою це питання неодноразово порушувалось на державному рівні, але так і не було вирішене, очільник області Сергій Гайдай виніс його на обговорення під час круглого столу «Проблемні питання законодавчого врегулювання компенсації фізичним особам за використання їх житла (нерухомого майна) у військових цілях під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Організатором дискусії у режимі відеоконференцзв՚язку виступив Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АРК, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

З прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» з’явиться можливість громадянам України купувати землю сільськогосподарського призначення. Однак, проблема відсутності механізму фінансової компенсації збитків власникам земельних ділянок, вилучених для будівництва фортифікаційних споруд, залишається.

Першим кроком урегулювання проблеми має стати встановлення фактичних розмірів та кількості земельних ділянок, зайнятих фортифікаційними спорудами.

Сергій Гайдай наголосив, що обласна влада надала свої рекомендації до Парламенту щодо погодження із зауваженнями проєкту Закону України «Про захист права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії». Законопроєктом, зокрема, передбачено особливості виплат компенсації за майно, яке використовується ЗСУ та іншими військовими формуваннями, правоохоронними органами та іншими складовими сил оборони.

Крім того, під час засідання «круглого столу» обговорено питання облаштування державного кордону на території Луганської області.

Всього облаштовано в інженерному відношенні близько 200 км державного кордону на території Троїцького, Білокуракинському, Новопсковського та Марківського районів Луганської області. З цією метою відведено 196 земельних ділянок державної та комунальної власності для розміщення та постійної діяльності Державної прикордонної служби.

Раніше повідомлялося, що Головнокомандувач ЗСУ відзначив заслуги Сергія Гайдая перед армією.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: