10.12.2020, 11:59

В Україні створять Книгу пам'яті добровольців, загиблих на Донбасі

В Украине создадут Книгу памяти добровольцев, погибших на Донбассе

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України розпочинає збір клопотань про внесення відомостей до Книги пам'яті добровольців – захисників України.

Мінветеранів затверджено рішення про створення Книги пам'яті добровольців - захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу відомства.

Відповідний Наказ Мінветеранів № 213 від 29.10.2020, вже зареєстровано у Міністерстві юстиції, а після офіційного опублікування він набере законної сили.

До зазначеної Книги пам’яті будуть внесені дані про полеглих добровольців, які загинули внаслідок безпосереднього зіткнення з противником чи померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних із виконанням бойових завдань у районах та у період проведення АТО/ООС.

Експертна група меморіальної роботи Міністерства розпочала збір клопотань та заяв щодо внесення відомостей про загиблих добровольців до Книги пам’яті.

Перелік документів для внесення до Книги пам'яті:

- копія свідоцтва про смерть;

- довідка командира добровольчого формування або особи, яка його заміщує, про перебування, загибель та обставини загибелі особи у складі добровольчого формування під час безпосередньої участі в районах АТО та у період її проведення;

- копія довідки органів, які згідно із Законом України "Про боротьбу з тероризмом" визначені суб’єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, про період безпосереднього виконання особою бойових завдань в районах проведення АТО у взаємодії із суб’єктами, зазначеними в п. 2 розділу І цього Положення;

- копія витягу із наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення антитерористичної операції.

У разі відсутності документів, зазначених у пунктах 2 - 4, підставою для включення до Книги пам’яті, є один із таких документів:

- копія рішення суду про встановлення факту загибелі особи під час безпосередньої участі в АТО в районах та у період її проведення;

- свідчення (заява) не менше ніж трьох свідків про обставини загибелі у період безпосередньої участі такої особи у виконанні завдань АТО в районах її проведення, підпис на яких має бути засвідчено нотаріально.

До уваги беруться свідчення (заяви) осіб, яким встановлено статус учасника бойових дій відповідно до абзацу першого пункту 19 частини першої статті 6 та/або статус особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пункту 11 частини другої статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та які мають документальне підтвердження своєї участі в АТО у період, за який вони свідчать.

Читайте також:

"Укрзалізниця" відкриває новий маршрут на прифронтовій Донбас

КППВ на Донбасі та адмінкордоні з Кримом працюватимуть у штатному режимі під час посиленого карантину

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк