20.12.2020, 13:32

Бельгійська спадщина врятована?: Стало відомо, на що в Лисичанську перетворять історичну будівлю (відео)

наследие

Бельгійська спадщина в Лисичанську може отримати друге життя. Зокрема, стара лікарня "Сольве" може перетворитися на школу, а будівля, розташована поруч - у молодіжний креативний центр.

Про це розповів в інтерв'ю "ТРК Донбас" Денис Денищенко, директор Департаменту міжнародної техдопомоги, інформаційного розвитку та зовнішніх відносин, передає Час Пік.

За словами Денищенка, відновлення Бельгійської спадщини - один з найважливіших шляхів роботи. І вже дещо зроблено.

Так, будівля була обнесена парканом. Це важливо, оскільки перший крок, як він вважає, пов'язаний з консервацією. Законсервувати будівлю необхідно, щоб зупинити руйнування. У руйнуванні винні часто самі люди.

Денищенко зазначив, що історичний об'єкт став жертвою мародерів та місцевих жителів, які вільно заходять, розбивають шибки, забирають все, що тільки можна забрати. Паркан перешкодить цьому.

Пізніше фасад буде затягнутий великим банером із зображенням фото будівлі.

Глава департаменту повідомив, що посольство ЄС пообіцяло профінансувати проектно-кошторисну документацію. Коли це буде зроблено, з'явиться можливість залучити державні кошти або інвесторів.

"Тут питання не шансу, тут питання політичної волі і бажання", - коментує ситуацію Денищенко.

За планами, на базі Лисичанської багатопрофільної гімназії, яка вважається одними з кращих навчальних закладів Луганщини, буде створена після ремонту опорна школа. Таким чином, всі бажаючі зможуть отримати якісну освіту у відреставрованій будівлі, оскільки гімназія, фактично, зможе набирати більше учнів.

Крім того, в будівлі, розташованій поруч, буде створений молодіжний креативний центр. Тут знаходитимуться 3-D-лабораторії, цифрова бібліотека, коворкінг, а також зал для проведення дебатів.

Як повідомлялося раніше, жителі міста мали можливість взяти участь в онлайн-опитуванні, на якому вирішувалася доля Бельгійської спадщини. Зокрема, можна було підтримати створення кіноцентру, центру IT-індустрії, молодіжного центру, інтерактивного музею тощо.

Читайте також: "Не на своєму місці": як хамство стає "візитною карткою" Лисичанська

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк