06.03.2021, 13:39

Біля Лисичанська планують побудувати завод з переробки сміття

Возле Лисичанска планируют построить завод по переработке мусора

У Луганській області планують побудувати завод з переробки сміття. Підприємство хочуть розмістити недалеко від Лисичанська.

На Луганщині планують побудувати сміттєпереробний завод. Про це заявив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай під час прес-конференції з журналістами, повідомляє Час Пік.

За словами очільника Луганщини, гроші на підготовку проектно-кошторисної документації в області є. Йде пошук коштів для фінансування. За словами Гайдая, повністю побудувати завод за рахунок обласного бюджету не вийде, тому триває пошук партнерів для співфінансування.

"Це може бути, наприклад, Надзвичайна кредитна програма або кредит Світового банку. Проект такого масштабу коштуватиме для Луганщини приблизно 800 мільйонів гривень. Повністю за рахунок обласного бюджету будівництво такого майданчика здійснити не вийде, але ми готові на співфінансування", - сказав Сергій Гайдай.

За його словами, місце для будівництва сміттєпереробного заводу вже знайдено. Відповідна ділянка для зведення заводу знаходиться під Лисичанськом.

"Це територія знаходиться далеко як від самого Лисичанська, так і від населених пунктів, що знаходяться поруч, тому під будівництво подібного підприємства підходить ідеально. Ми займаємося цією проблемою, але крім екологічних питань перед нами стоїть ще один - бізнес-підхід.

Інвестори не будуть вкладати гроші в будівництво сміттєпереробного заводу, який не зможе приносити дохід. У нас, на жаль, не залишилося таких великих міст, як Луганськ, де компактно в одному місці проживає багато людей, а в сільській місцевості взагалі органіку не викидають, у багатьох є домашні тварини, які її з'їдають, або відходи йдуть на добриво. А папір, скло або пластик в цій місцевості використовують в порівняно невеликій кількості", - зазначив очільник Луганщини.

За словами Гайдая, опрацьовується ще одне важливе питання - логістичне.

"Наприклад, з Мелового та інших населених пунктів, які знаходяться далеко від Лисичанська, возити сміття не будуть. Тому потрібно паралельно будувати станції, які будуть сортувати сміття та привозити його до Лисичанська. Але цією проблемою ми також займаємося", - сказав Сергій Гайдай.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк