18.03.2021, 07:49

Масштабні лісові пожежі на Луганщині: члени ТСК ініціюють звільнення Гайдая та Стрюка

Члены ВСК инициируют увольнение Гайдая и Стрюка

Члени тимчасової слідчої комісії (ТСК) одноголосно прийняли рішення про звернення до прем'єр-міністра та Президента України щодо звільнення голови Луганської ОДА - керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая та звільнення Олександра Стрюка з посади голови ВЦА Сєвєродонецька у зв'язку з порушенням ними законодавства України.

Про це 17 березня на брифінгу в Києві заявив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування причин виникнення масштабних пожеж у Луганській області в 2020 році Руслан Горбенко (фракція "Слуга народу"). Він зазначив, що рішення членами ТСК прийнято одноголосно, передає Час Пік.

"Як голова ТСК, зобов'язаний ініціювати питання про звернення до Президента України з вимогою звільнення голови Луганської ОДА та голови Сєвєродонецької ВЦА", - заявив Горбенко.

За словами Горбенка, ТСК також підтримала звернення до Ради національної безпеки та оборони (РНБО) з проханням заслухати Сергія Гайдая щодо організації діяльності з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов'язаних з масштабними лісовими пожежами на території Луганської області у 2020 році та про ухвалення рішення щодо відповідності Гайдая обійманій посаді.

Глава ТСК також повідомив, що комісія також прийняла рішення звернутися до міністра внутрішніх справ з проханням відсторонити голову ДСНС Луганської області Михайла Пшика від виконання обов'язків та дати оцінку його діяльності при ліквідації лісових пожеж.

Нагадаємо, лісові пожежі виникли 30 вересня 2020 року на п'яти різних ділянках в області. Через ураганний вітер вогонь швидко поширився на довколишні лісові масиви та населені пункти. В результаті пожеж було знищено близько 500 житлових і більше 1800 господарських споруд, 60 транспортних засобів. Вигоріло 25 тисяч гектарів лісу, постраждало 32 населених пункти, загинули люди.

Верховна Рада 2 грудня 2020 року створила ТСК з розслідування причин виникнення масштабних пожеж на Луганщині, а також дій чи бездіяльності Луганського облуправління ДСНС та Луганської обласної ВЦА.

9 лютого 2021 року п'ятьом посадовцям слідчі ДБР вручили підозру.

12 березня 2021 року в Сиротиному Луганської області відбулося виїзне засідання ТСК з розслідування причин масштабних пожеж на Луганщині.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк