26.03.2021, 11:42

Субвенції з держбюджету для Луганщини: стало відомо, яке місто отримає більше грошей

Субвенции из госбюджета для Луганщины

Уряд затвердив розподіл субвенції з держбюджету місцевим бюджетам в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Стало відомо, що Луганська область отримає коштів на відновлення менше, ніж Запорізька, причому найбільші громади практично не отримали фінансування.

Кабмін прийняв ]]>постанову]]> "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 р. №1068", якою розподілив субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України в 2021 році, повідомляє Час Пік.

Гроші повинні давати регіонам, найбільш постраждалим в результаті російської агресії

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, загальний обсяг програми на 2021 рік становить майже 1,7 млрд грн.

"Упевнений, що інвестиції в рамках Надзвичайної програми відновлення дадуть додатковий поштовх для поліпшення життя в громадах східних регіонів, найбільш постраждалих в результаті російської агресії. Виділені кошти насамперед повинні бути спрямовані на поліпшення соціальної інфраструктури та на задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб", – сказав прем'єр.

Як зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, прийнятий документ надасть місцевим органам більше можливостей для реалізації проектів, спрямованих на відновлення їх інфраструктури.

Розподіл коштів дозволить реалізувати 233 проекти, які спрямовані на вирішення потреб ВПО та передбачають відновлення об'єктів медичної, освітньої, культурної та спортивної інфраструктури регіонів.

Проекти будуть реалізовані в Луганській, Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Херсонській, Одеській та Полтавській областях у 2021-2022 роках.

"Обділена" Луганська область 

Порівнюючи обсяг фінансування, можна зробити висновок, що Луганщина не входить до числа сильно постраждалих від російської агресії. Адже Луганська область отримає менше субвенцій, ніж Запорізька. Найбільший обсяг йде в Донецьку область, де субсидують 21 громаду. 

Якщо порівнювати обсяг субвенцій для Луганщини, найбільше коштів отримала Станиця Луганська (20 637 451 грн) та громади, де пройшли минулого року вибори.

Одна з найбільших громад області - Лисичанська - отримала нуль. Сєвєродонецька - 891 403 грн. Найбільше пощастило Рубіжанській - 6 386 874 грн.

У підсумку, субвенції отримали тільки 11 громад з 26-ти.

Субвенция Субвенция

Субвенция Субвенция Субвенция Субвенция

Більш детально щодо розміру субвенцій у 2021 році для кожної області можна ознайомитися]]> тут]]>.

Довідка: Надзвичайна кредитна програма для відновлення України. На звернення українського уряду Європейський інвестиційний банк надає фінансування для Надзвичайної кредитної програми для відновлення України з метою інвестування у відновлення ключових об'єктів інфраструктури в постраждалих областях та задоволення базових потреб, а також забезпечення належних умов проживання для внутрішньо переміщених осіб і громад, які їх приймають.

При цьому найбільше таких громадян розміщено в Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Одеській та Полтавській областях.

Субвенція (від лат. "приходити на допомогу") - міжбюджетний трансферт, що надається для використання в певних цілях. Субвенція є дотацією місцевим бюджетам з держбюджету і призначена для конкретно визначеної мети. Субвенцію слід відрізняти від субсидії, яка призначена як дотації. Субвенція підлягає поверненню у разі відхилення від мети при її використанні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк