29.03.2021, 10:35

"Невідомий Лисичанськ": Валерій Кіхтенко видав книгу літературно-краєзнавчих есе

Марина Началова | Всі новини автора
неизвестный лисичанск

Лисичанський поет і публіцист Валерій Кіхтенко видав книгу літературно-краєзнавчих есе - «Невідомий Лисичанськ», яка оповідає про маловідомі факти і загублені в часі імена і події, пов'язані з історією краю.

«Мета книги - допомогти моїм землякам відновити свою родову «ДНК», в якій зашифрована багатовікова інформація про власну національну ідентичність. Адже багато хто з нинішніх лисичан або жителів інших регіонів Луганщини навіть на побутовому рівні практично нічого не знають про своє коріння; не підозрюють, що їх предками могли бути українські козаки, які ще за 200 років до початку шахтарської історії краю, селилися, вели господарство на цій землі і героїчно захищали її від ворогів», - зазначив Валерій Кіхтенко.

На думку автора, існує чимало документально-архівних свідчень, що зимівники запорожців і слободи селян з інших регіонів України стали основою для утворення в Луганській області споконвічно українських поселень, сіл і міст, багато з яких існують і сьогодні. У спадок своїм лисичанським нащадкам, запорожці залишили не тільки славні традиції і пам'ять про славне минуле, а й споконвічно козачі прізвища: Лихошерст, Левченко, Гаркуша, Музика, Череда, Кущій, Худолей, Головко, Щербина, Білоус та інші.

Крім того, в даній книзі Кіхтенко продовжує знайомити читачів і з новими легендами краю, наприклад, ким були зроблені перші фотосесії лисичанських вулиць, хто навчав грі на гітарі Володимира Сосюру, чому Лисичанськ не назвали Ворошиловськом і т.д.

Книга була видана за рахунок коштів, зібраних друзями автора з Лисичанська, Сєвєродонецька та Києва.

Крім краєзнавчих видань, в письменницькому «портфоліо» Валерія Кіхтенко вже є кілька поетичних книг, містичні повісті «Знак Звіра» і «Monstrum», а також збірка дитячих оповідань «Пластилінові боги».

Читайте також:

У Лисичанську зростає заборгованість населення за ЖКП: найгірше оплачують послуги тепломережі

До уваги споживачів газу у Лисичанську: змінився графік роботи абонвідділів міськгазу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк