03.04.2021, 09:57

Диво природи та "діамант у намисті Кремінщини": Чим славиться та приваблює найзеленіший край Луганщини

Чем славится и манит самый зеленый край Луганщины

У Луганській області поки мало туристичних маршрутів. Однак, у туристів є чудова можливість самостійно прокласти маршрут та відвідати цікаві місця. Адже Луганщина славиться чарівними пейзажами, багатою історією, містичними легендами та унікальною архітектурою.

Кремінський район, мабуть, найзеленіший не тільки у Луганській області, а й у всій Східній Україні. Його заповідні ліси - справжні "легені регіону". Безліч озер та лісів сприяють розвитку рекреаційного туризму. Час Пік розповість, що можна подивитися у Кремінній і які місця в районі обов'язково потрібно відвідати туристам.

Місто Кремінна розташоване на річці Красна біля її впадання у Сіверський Донець. Навколо Кремінної ростуть заплавні ліси природного та штучного походження, у зв'язку з цим місто називають "легенями Донбасу". 

Кремінна носить свою назву через крем'яні відкладення, крізь які пробивається ключами річка Крем'янка. Люди біля цих ключів почали селитися як мінімум з часів неоліту.

Офіційно Слобода Кремінна заснована у першій половині XVIII століття - у 1733 році.

Кременная

Локації, які варто відвідати туристам

У 1932 році у Кремінському лісі було створено державний заповідник. У той час тут розводили нутрію, норку, ласку, також завезли у заповідник оленів, козуль та лосів.

Заповідні ліси

Кремінський район славиться своїми заповідними хвойними лісами. Понад 7 тисяч гектарів - це національний природний парк "Кремінські ліси". Окремі сосни "пам'ятають" військові походи на Азов 1695-1696 років.

У лісах водяться лосі, олені благородні та плямисті, кози, дикі кабани, лисиці, вовки, зайці, білки. Гніздяться дикі голуби, водяні курочки, качки, чирки, вальдшнепи, куріпки, фазани, тетерева, сови, солов'ї, синиці, щиглики, шпаки, дятли.

45 видів рослин занесено до Червоної книги.

Заповедные леса Заповедные леса

Урочище "Білоусова Садка"

Заповідне урочище "Білоусова Садка" загальною площею 7,7 га являє собою насадження сосни звичайної середини XVIII століття, створені військовим поселенцем Білоусовим.

Вік дерев - 155 років, висота - до 30 м, середній діаметр стовбурів - 50-70 см.

Ділянка є еталоном штучних насаджень сосни звичайної, яка росте на малопродуктивних піщаних ґрунтах степової зони України.

Всього на території урочища росте близько 50 видів судинних рослин. Переважають типові для піщаних терас рослини: куничник наземний, пирій повзучий, грястиця збірна, кострець безостий, рокитник російський, вероніка колосиста, портулак городній, гвоздика польова та ін. Зустрічається рідкісний для Луганської області сукулент - молодило російське.

Урочище "Белоусова Садка"

Озера

Біля Кремінної є джерела з мінеральною лікувальною водою, а всього в районі 148 мальовничих озер.

Це озера Підпісочне, Черникове, Сіткове, Круте, Перева, Линеве, озеро Мертвий Донець та безліч інших.

За словами місцевих жителів, тут прекрасна літня та зимова рибалка: водяться лящ, густера, плотва, краснопірка, уклейка, товстолобик, окунь, щука та сом.

Озера Озера

"Діамант у намисті Кремінщини"

Дубовий гай - один з об'єктів природно-заповідного фонду Луганської області, заповідне урочище місцевого значення. Заповідне урочище розташоване на південь від міста Кремінна.

Заповідне урочище "Дубовий гай" загальною площею 5 га являє собою унікальну діброву природного походження віком близько 300 років на Боровій терасі Сіверського Дінця.

Середня висота дерев - до 25 м, середній діаметр стовбурів - 100,0 - 120,0 см. Обхват стовбура деяких дерев становить майже 6 метрів.

Дубовая роща Дубовая роща

Цінність та унікальність дубового гаю полягає в тому, що штучно його ніхто не створював - всі насадження з'явилися природним шляхом і дожили до наших днів.

Як це творіння природи виникло у степу і чому на Луганщині нічого подібного більше немає? Цими питаннями задавався не один дослідник краю, але відповіді так і не знайшов. Стає очевидним, що Дубовий гай - просто диво природи, яким Господь Бог відзначив Кремінщину.

У гаю мешкає більше 50 видів тварин, водиться куниця, збільшується популяція білок, є зайці, їжаки. В урочищі мешкає значна кількість видів співочих птахів. Більше 20 видів комах, причому практично всі вони - метелики, бабки - занесені до Червоної книги України.

В урочищі росте близько 200 видів рослин, дві з яких - копитень та тюльпан жовтого кольору - занесено до Червоної книги. У трав'яному покриві зустрічається рідкісна на Донбасі та в Луганській області лісова рослина - копитень європейський.

Дубовая роща

Знайти гай великих труднощів не представляє, він розташован на околиці міста, поруч з лісництвом. Зайшовши в "Дубовий гай", відразу розумієш, чому його назвали природним феноменом – вас оточують вікові дуби, яких і втрьох не обхопиш, а їх крони перевищують 5-поверховий будинок. Дерева стоять на відстані 30-40 метрів один від одного.

Дубовая роща Дубовая роща Дубовая роща Дубовая роща

За словами місцевих жителів, раніше в урочищі били чисті джерела і стояв колодязь, вода з якого вважалася цілющою. Джерело обнесли парканом, поставили водонасосну станцію, яка качає воду для всього міста.

Дубовий гай, якому вже близько трьох століть, називають "діамантом в намисті Кремінщини". Згідно з місцевою легендою, саме ця ділянка землі стала причиною суперечок між Ізюмським полком та донськими козаками, які переросли у повстання Кіндрата Булавіна.

На жаль, на стан гаю впливає зміна клімату. Дерева помалу вмирають.

"Дубовий гай" - це заповідна зона, тому тут має бути особливий режим перебування людей. Не можна використовувати гай в якості місця масового відпочинку. Однак останні сто років гай використовується як звичайний міський парк.

Дубовий гай треба рятувати. Тому місцеві ентузіасти стали працювати над створенням реєстру дубів та визначенням їх віку. Поки нарахували близько сотні дубів, яким десь по 200 років.

Дубовая роща

Музей ангелів

У 2015 році в Кремінній відкрили Музей ангелів "На крилах". Він знаходиться на базі Свято-Сергієво-Радонезького чоловічого монастиря і налічує близько 1000 фігурок ангелів з різних матеріалів та місць.

Музей було відкрито з ініціативи 10-річної дівчинки Поліни Туфекче. Саме вона передала у дар музею перших 40 ангелів.

Колекція постійно поповнюється, творці хочуть перетворити це місце в духовно-просвітницький центр для дорослих та дітей.

Музей ангелов Музей ангелов

Пам'ятник трактору

Біля будівлі Кремінського районного краєзнавчого музею встановлено пам'ятник трактору "Універсал-2". На ньому працював перший механізатор Олексій Яроцький.

Сам музей розташований у будівлі, яка є пам'яткою архітектури кінця XIX століття.  В ньому налічується тисячі примірників. Є розділи про археологію, історію Слобожанщини, Першу світову війну, революцію, Другу світову війну, про Донбас, виставки "Кремінські ліси" та "Партизанська землянка".

Памятник трактору Памятник трактору Памятник трактору

Цікавий факт

У Кремінній з 1934 року працювала фабрика з виробництва баянів. Марка "Кремінна" стала справжнім брендом, музичні інструменти користувалися популярністю як у аматорів, так і у професіоналів. 

Починали з ремонту гармоній при артілі. Спершу вручну виготовляли до 300 баянів на рік. Після Другої світової виробництво відродили, а вже 1948 року підприємство отримало диплом 1 ступеня Міністерства легкої промисловості УРСР у конкурсі на кращий баян.

Пізніше в рік виробляли до 1400 баянів. З 1994 року Музичні інструменти не випускаються, фабрика виробляє столярні вироби.

фабрика по производству баяновфабрика по производству баянов

Де зупинитись

У Кремінній є кілька баз відпочинку. Наприклад "Сосновий бір", еко-готель "Лісовичок", готельний комплекс "Прилісне". Ціни заздалегідь потрібно уточнювати у адміністрації.

Також можна подобово зняти квартиру.

Потрібну інформацію та контактні телефони легко можна знайти в Інтернеті.

Кременная

Що обов'язково потрібно спробувати

Місто Кремінна славиться своїм пивзаводом "Пінта". В асортименті непастеризоване "живе" світле та темне пиво.

Процес бродіння відбувається на глибині 8 метрів, при постійних температурах (0°- +2°) і займає не менше 35 днів в залежності від сорту.

Перекусити та щільно пообідати можна в кафе та ресторанах. Наприклад, таких як "Казка", "Теремок", "Сьоме небо".

пивзавод "Пинта"

Як дістатися

У місті Кремінна є залізнична станція. З Києва або Харкова сюди можна дістатися на поїзді.

З обласного центру міста Сєвєродонецьк кілька разів на день до Кремінної їздять автобуси.

Також можна побудувати автобусний маршрут з пересадками - спочатку з Сєвєродонецька доїхати до Рубіжного, а потім з Рубіжного - до Кремінної. Автобуси між цими містами курсують приблизно раз в 20-30 хвилин.

Кременная

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк