10.05.2021, 08:21

Представники ОРДЛО передали Україні списки на обмін полоненими

обмен пленными

Представники ОРДЛО передали українській стороні списки на обмін утримуваними особами. Кількість людей, які можуть повернутися до України, поки уточнюється.

Україна та ОРДЛО працюють над списками для обміну полоненими. Кількість людей, які можуть повернутися додому, поки уточнюється. Про це повідомила член української делегації у Тристоронній контактній групі по Донбасу, учасниця гуманітарної підгрупи Тетяна Іванова в ефірі телеканалу "Україна 24", передає Час Пік.

"Українська сторона передала списки на обмін полоненими ще пів року тому, а то й більше. Весь цей час Україна наполягала на тому, щоб нам так само дзеркально були надані списки з боку ОРДЛО.

Дуже довго ці списки не передавались, і у квітні цього року ми все-таки ці списки отримали. Зараз йде робота з цими списками, вони уточнюються, з ними працюють", - сказала Іванова.

За словами Іванової, обмін списками став "маленьким, але істотним кроком" і зараз над списками працюють. Вона підкреслила, що говорити про кількість людей, які можуть повернутися з ОРДЛО, дуже складно, оскільки інформація окупантів не відповідає дійсності.

"Ще рано говорити, скільки осіб ми передамо і скільки отримаємо, тому що тільки почалася робота з цими списками", - зазначила Іванова.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявляла, що за даними на 20 квітня, на непідконтрольних українському уряду територіях Донбасу незаконно утримуються 280 громадян України, ще 258 значаться зниклими безвісти. Вона підкреслила, що українська сторона підготувала і передала всі списки до Донецька та Луганська. Але РФ блокує питання обміну полоненими.

Нагадаємо, останній обмін на Донбасі відбувся 16 квітня 2020 р. Тоді Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в полоні на тимчасово окупованих територіях.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк