20.05.2021, 12:38

У Лисичанську стартують зйомки фільму "ЄвроДонбас"

Донбасс, кино

У Лисичанську стартують зйомки документального фільму з робочою назвою "ЄвроДонбас". На великих екранах документальний фільм глядачі побачать вже наступного року.

За задумом творців, фільм націлений розвінчати радянські міфи та розповісти, що більше 100 років тому Східна Україна була невід'ємною складовою європейської економіки, повідомляє Час Пік з посиланням на офіційну сторінку фільму в Facebook.

Донбас у XIX столітті одним з економічно потужних регіонів Європи зробили громадяни Бельгії, Британії, Німеччини, Франції, США, Швейцарії, Нідерландів та Польщі.

Як зазначила продюсер і сценаристка фільму Анна Паленчук, насправді Донбас - це не який не "русский мир", Донбас має європейське коріння та європейських засновників міст.

"Донбас має величезну кількість європейських артефактів, які там досі існують. Наприклад, архітектура. Багато об'єктів зберіглося бельгійської спадщини в Лисичанську, також це заводи, які і досі працюють. Ми покажемо Донбас не лише індустріальним, а покажемо його красивим. Я сподіваюся, що глядачі відкриють для себе туристичну привабливість регіону...

На теренах Донбасу за десятиліття кінця XIX - початку XX ст. виросли цілі покоління іноземців, які розуміли й знали українську, мали українських друзів та навіть родичів. Але через прихід радянської влади та потужну пропаганду проти іноземців європейським забудовникам довелось поїхати, і, на жаль, багато цих зв'язків були розірвані назавжди. Ми раді, що інтерес до європейської спадщини сходу України повертається, і триває відновлення значущих історичних будівель та пам’яток не тільки зовні, а й зсередини...", - сказала Анна Паленчук.

Нагадаємо, комплекс споруд Лисичанська потрапив до п'ятірки номінантів конкурсу, який щорічно проходить за підтримки Фонду короля Бельгії.

Зйомки фільму проходитимуть у Лисичанську, Маріуполі, Дружківці та Новгородському.

Фільм вийде за підтримки Держкіно.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк