30.05.2021, 10:02

Унікальне місто Марії Магдалини на Донбасі: Чим славиться місто контрастів і чому там варто побувати туристам

Уникальный город Марии Магдалины на Донбассе

Це унікальне місто - культурний центр Приазов'я. Тут зосереджений значний туристичний потенціал. У 2012 році воно було визнано урядом України одним з найкомфортніших для проживання в країні міст.

Маріуполь - унікальне місто, індустріальний центр Донбасу. Маріуполь - місто європейського рівня, один з найважливіших центрів української металургії та великий морський порт. Маріуполь входить до десятки найбільших міст України. Час Пік з посиланням на ]]>Свої.City ]]>розповість, чому варто побувати у місті Марії Магдалини.

МариупольМариуполь Мариуполь

Маріуполь розташований на південному сході України, на північному узбережжі Азовського моря в гирлі річок Кальміус та Кальчик. Маріуполь - одне з найбільших міст Донецької області. Місто є культурним центром регіону і віднесене до категорії історичних.

На в'їзді до Маріуполя з боку Мангуша з'явилася стела, на якій назва міста виконана грецькою мовою.

Мариуполь

Трохи з історії

У дореволюційних енциклопедичних джерелах вказується, що кілька століть тому на місці Маріуполя існувало поселення Адамаха (форпост запорізьких козаків Домаха). Як місто з'явилося в XVI столітті. Аділь Гірей у 1577 р. заснував фортецю Бали-Сарай. Це місто (в слов'янській традиції - Білосарай) дало назву приморській косі на півночі Азовського моря. Є думка, що Бали-Сарай знаходився у гирлі Кальміуса - на місці сучасного міста Маріуполь.

Саме місто, точніше його первинний вигляд, було відбудовано у 1778 р., коли було закладено місто Азовської губернії, назване на честь спадкоємця російського престолу - Павловськ (іноді іменувався Павлоградом). У 1779 р. присвоєно найменування Маріуполь.

Найважливіше значення для міста мало проведення у 1882 р. залізниці, що з'єднала його з Донбасом та іншими економічними центрами країни. Донецьке вугілля почало надходити в Маріупольський порт. Збільшення вантажообігу викликало будівництво нового Маріупольського торгового порту, яке велося у 1886-1889 рр. У місті відкрилися консульства та консульські агентства Греції, Італії, Австро-Угорщини, Туреччини, Бельгії, Великобританії, Німеччини.

Промисловим центром Маріуполь став наприкінці XIX століття, коли тут було побудовано металургійні заводи Нікополь-Маріупольського гірничого та металургійного товариства і товариства "Російський Провіданс", які випускали сталевий лист, нафтопровідні труби, залізничні рейки та іншу продукцію. Наприкінці XIX століття у Маріуполі, крім металургійних, діяли заводи: сільськогосподарського машинобудування, чавуноливарний, 6 шкіряних, 27 цегляно-черепичних, макаронна фабрика та два парових млина.

У 1920 р. були націоналізовані та об'єднані металургійні заводи Нікополь-Маріупольський та "Російський Провіданс" в один завод, якому в 1924 р. присвоєно найменування імені Ілліча. На початку 1930-х років головним будівництвом міста став металургійний завод "Азовсталь".

У березні 1920 р. у Маріуполі створюється Червона Азовська військова флотилія. Після Громадянської війни Червона Азовська військова флотилія була перебазована до Севастополя і на її основі почалося відродження Чорноморського флоту.

У 1925 р. перші автобуси почали курсувати між центром міста та віддаленими районами - портом і заводом ім. Ілліча. У 1933 р. була пущена перша трамвайна лінія, що з'єднала місто з заводом, а пізніше - з портом.

На початку Другої світової війни в місті виробляли броньову сталь для танків Т-34, торпедних катерів і літаків-штурмовиків ІЛ-2, понтонні мости, протитанкові їжаки, корпуси для авіабомб і стволи мінометів.

Німецька окупація тривала майже 2 роки (з 8 жовтня 1941 р. по 10 вересня 1943 р.). Після закінчення війни в місті активно почалися відновлювальні роботи. До кінця 1950 р. всі 48 промислових підприємств не тільки досягли довоєнного рівня виробництва, а й перевищили його на 30%.

22 жовтня 1948 р. місту було присвоєно найменування Жданов (на честь радянського партійного і держдіятеля А. Жданова). 13 січня 1989 р. місту на прохання його мешканців повернули історичну назву - Маріуполь.

Мариуполь Мариуполь Мариуполь Мариуполь

Цікаві факти

Навколо слова "Маріуполь" крутиться дуже багато версій. Згідно з одними джерелами, назву Маріуполь (замість Павловська) місто отримало 29 вересня 1779 розпорядженням Г. Потьомкіна на честь дружини великого князя Павла Петровича Марії Федорівни.

Кажуть ще, що місто Маріуполь носить ім'я Святої Марії Магдалини. На її честь у 1778 р. в Павловську губернатором Азовської губернії В. Чортковим була закладена перша церква, яка простояла близько століття, а місто отримало ім'я - Маріуполь.

Мариуполь Мариуполь

Цей храм виникав на карті міста двічі. Перша церква Марії-Магдалини прослужила православному населенню більше ста років. У 1891 р. вона прийшла в повну ветхість і її закрили. Але вже задовго до цього велося будівництво нового храму святої Марії Магдалини, фундамент якого було закладено у 1862 р. на Олександрівській площі (нині міський сквер). Церква була побудована і освячена лише у 1897 р., тоді ж навколо храму було закладено сквер, який в наші дні став улюбленим місцем відпочинку маріупольців та гостей міста.

Храм було знесено в першій половині 1930-х рр. У 1960 р. на його місці було зведено будівлю драматичного театру.

Мариуполь

На питання, що ж все-таки означає назва міста, відповіли співробітники Маріупольського краєзнавчого музею.

Назва міста складається з двох частин - "МАРІУ-ПОЛЬ". Пояснення його походження логічно починати з другої частини: "поль" походить від давньогрецького "поліс", тобто "місто".

Початок слова "Маріуполь", в силу сформованої християнської традиції часто пов'язують з ім'ям Пресвятої Богородиці. Але, згідно з даними документальних джерел, воно сходить до святої рівноапостольної Марії Магдалині - небесної покровительки великої княгині Марії Федорівни - другої дружини спадкоємця престолу Павла Петровича, майбутнього імператора Павла I.

Назва "Маріуполь" мала ще два варіанти: "Марієнполь"та "Маріанополь".

Цікавий факт! На відміну від сформованої традиції утиску прав жінок, у Маріуполі утискали чоловіків. Парафіяльне училище приймало хлопчиків тільки із заможних сімей, тоді як в жіночий пансіон приймали всіх бажаючих.

Мариуполь

У 1895 р. у Маріуполі з'явився телефонний зв'язок. Телефонізація Маріуполя здійснювалася компанією "Сіменс і Гальське". Перший комутатор ручної телефонної станції було встановлено у поштово-телеграфній конторі на Олександрівській площі (зараз Театральний сквер).

У 1875 р. в Маріуполі почали освітлювати вулиці приватними електричними ліхтарями Єлизавети Томазо, а у 1908 р. їх замінили міськими електричними - з'явилася міська система освітлення. У цьому ж році почалася прокладка каналізаційних труб, а у 1910 р. запущено міський водопровід.

У 1889 р. міська дума постановила облаштувати морські купальні (пляжі). До цього організованих місць купання в місті не було і всі купалися разом - коні, люди…

Мариуполь

29 травня 1820 р. у Маріуполі з візитом був російський поет Олександр Пушкін. Маріуполь єдине місто в Донецькій області, у якому побував великий поет. Деякі дані свідчать про те, що він пробув тут всього 3 години.

Приїзд Пушкіна "на першу пошту за Маріуполем", що відбувся у травні 1820 р., відомий як факт в біографії поета. Основним джерелом цього факту є лист генерала Н. Раєвського дочці Катерині від 13 червня 1820 року.

На початку грудня 1941 р. в Маріуполі у зв'язку із загостренням на Східному фронті перебували перші особи Третього рейху, Італії та Румунії на чолі з Адольфом Гітлером. Гітлер зупинився тут на день, провів нараду на аеродромі, розташованому в нинішньому Іллічівському районі. Після цього він поїхав ночувати в санаторій "Біла дача" - колишній будинок купця Хараджаєва. Наступного дня він вирушив до Запоріжжя.

Мариуполь

Що подивитися туристу

Храм Святого Петра Могили і Собор Успіння Пресвятої Богородиці

У Маріуполі знаходиться єдиний храм, як в Україні, так і в світі, який повністю розписаний самобутнім українським стилем "петриківка". Дане досягнення зафіксовано як рекорд України Національним проектом Книга рекордів України.

Храм Святого Петра Могили і Собор Успіння Пресвятої Богородиці будувався більше 20 років на гроші парафіян.

Мариуполь

З 15 червня 2020 року стартував розпис храму Святого Петра Могили і Собору Успіння Пресвятої Богородиці. Саме в цей день зроблено перший дотик пензлем майстрині зі Львова Ольги Черемушкіної центрального фасаду стіни майбутнього Кафедрального собору ПЦУ.

При виконанні проєкту вона вирішила трохи відійти від традиційних кольорів петриківського розпису - червоного та жовтого – і адаптувати оздоблення храму під море, оскільки Маріуполь – приморське місто, і кольору національного прапора України. 

Тому на білому тлі, який символізує чистоту та щирість, розцвіли сині і жовті кольори спокою, сили та мудрості, кольори життя та багатства.

Мариуполь

Втілити проект в життя вдалося менше, ніж за два місяці. Сукупна площа нанесених візерунків становить 500 погонних метрів.

На території храму на величезному гранітному камені встановлена триметрова статуя Архангела Михаїла - це перша кована інсталяція святого такого розміру.

Мариуполь

15 вересня 2020 року відбувся візит Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Епіфанія (Думенко) до Маріуполя.

Митрополит освятив унікальні розписи Храму Святого Петра Могили і Собору Успіння Пресвятої Богородиці, а також встановлену на території храму статую Архангела Михаїла.

Мариуполь

Свято-Нікольський собор

Центральний район, Новоселівка

У 1989 р. було закладено нову будівлю церкви в традиційному стилі російських православних церков. Зводилася вона на кошти парафіян. Освячена у 1991 році. При храмі також діє дитяча недільна школа. У храмі знаходяться великі святині.

Особливо шанується парафіянами собору копія чудотворної ікони Божої Матері "Кримської-Маріупольської". Також у храмі є частки мощей Оптинських старців, Святителя Миколая Чудотворця, мученика Трифона, святителя Феофана Затворника та святителя Ігнатія Маріупольського.

Мариуполь

Мечеть Сулеймана Пишного і Роксолани

Розташований комплекс на території Приморського парку.

Маріупольську мечеть з одним мінаретом було побудовано у 2007 р. Будівництво тривало три роки. Вся мечеть побудована з мармуру, привезеного з Туреччини. Роботи фінансувалися азербайджанською діаспорою міста та турецьким бізнесменом Саліхом Джихані за підтримки міської ради. Мечеть побудували за образом і подобою мечеті Сулейманіє-Джамі у Стамбулі.

Присвячена мечеть турецькому султану Сулейману Великому і його дружині Роксолані. Це не тільки діючий храм, але й Ісламський культурний центр.

Мариуполь

Драматичний театр

Театральна площа, 1.

Маріупольський драматичний театр побудували у 1960 році. Має орден Пошани, а у 2007 р. йому присвоїли звання академічного. Зараз залишається одним з нечисленних місць, де гості та жителі міста можуть доторкнутися до класичної культури.

Театральна афіша оновлюється щомісяця. Маріупольський театр має малу і велику сцену, де презентують вистави місцевих режисерів, а також постановки театрів з інших міст. У репертуарі є вистави за класичними п'єсами та сучасні перформанси, вистави для дітей.

Мариуполь Мариуполь

Музей Головного управління Національної поліції в Донецькій області

Вул. Георгіївська, 63

4 липня 2019 р. в Маріуполі відкрили музей органів внутрішніх справ Донецької області. На сьогоднішній день у фонді музею зберігається близько 2 тис. експонатів. Експозиції музею присвячені різним періодам починаючи з козацького періоду і до наших часів.

Серед "родзинок" музею можна побачити плащ Гліба Жеглова, справжній кулемет Максим 1930 року випуску, зразки міліцейської автотехніки та універсальний апарат ММРК, за допомогою якого можна було створити фоторобот.

Мариуполь Мариуполь

Центр Сучасного Мистецтва і культури ім. Куїнджі

Пр. Металургів, 25.

Міський центр Сучасного Мистецтва і культури ім. Куїнджі з'явився у Маріуполі в 2004 р. Художні фонди налічують не менше 2 тис. предметів живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва.

Щорічно центр організовує понад 50 художніх виставок найрізноманітніших напрямків - від експресіонізму до абстракції, проводить науково-просвітницькі та освітні заходи.

Мариуполь Мариуполь

Художній музей імені Куїнджі

Вул. Георгіївська, 58.

Художній музей імені Архипа Куїнджі присвячений життю та творчості знаменитого художника-маріупольця, також в експозиції є твори українських живописців XX століття.

Музей імені Куїнджі відкрився у 2010 р. Музей розташовано в історичній будівлі 1902 року. На двох поверхах облаштовано 10 залів із загальною виставковою площею в 300 м2.

У трьох залах розмістилися фотографії, документи, листи, що розповідають про життя і творчість художника. Всього в музеї 650 живописних та 960 графічних творів, а також 150 скульптур і більше 300 творів декоративно-прикладного мистецтва.

Мариуполь Мариуполь

Музей народного побуту

Вул. Георгіївська, 55.

Музей народного побуту, відкритий в 1989 році, об'єднує в собі історію і дух жителів Приазов'я самих різних походжень: українців, греків, євреїв, німців, росіян.

Кожна з п'яти експозицій, присвячених місцевим етнічним товариствам, жваво відтворює спосіб життя людей, що оселилися тут у XVIII-XIX століттях: від знарядь праці та посуду до національних костюмів та інтер'єру осель.

Мариуполь Мариуполь

Маріупольський краєзнавчий музей

Вул. Георгіївська, 20.

У музеї працюють чотири експозиційні відділи: відділ природи, відділ історії дорадянського періоду, відділ історії радянського періоду, відділ історії сучасної України. У фондах музею зберігається понад 53 тис. музейних предметів.

Сама будівля музею має свою не менш цікаву історію. Вона була зведена в роки Першої світової війни. ЇЇ призначенням було розміщення Навчально-ремісничого будинку воїнів-інвалідів, які отримали поранення на війні. Тут вони могли жити та навчатися різним спеціальностям, що допомагали їм перейти до мирного життя.

Тільки у 1920 р. тут почав виникати музей – спочатку в декількох кімнатах, а згодом перетворився на повноцінну історичну та наукову установу з вивчення природи та історії Маріуполя і всього Приазовського краю.

Мариуполь Мариуполь Мариуполь

Музей історії греків Приазов'я

Вул. Генерала Куркчі, 37-А.

Музей історії греків приазов'я є філією краєзнавчого музею. Він абсолютно унікальний і не має інших аналогів в Україні. У його стінах представлено більше трьох тисяч експонатів. 

Відвідувачі можуть взяти участь в інсценуванні місцевого весільного обряду або майстер-класі, який знайомить з традиційними грецькими нарядами, спробувати страви національної кухні, насолодитися етнічною музикою або театральними виставами. 

Мариуполь Мариуполь

Театральний сквер

Сквер в центрі міста - одне з найулюбленіших місць маріупольців. Це зелений острівець з комфортним благоустроєм, цікавими скульптурами і пішохідним музичним фонтаном, який працює в теплу пору року.

Сквер знаходиться поруч з основними пам'ятками міста: стара водонапірна вежа, будинки зі шпилями, храм Покрова Божої Матері тощо.

Мариуполь Мариуполь

Міський сад

Перетин проспекту Металургів і вулиці Семенишина.

У 1867 р. жителі зробили місту неймовірний подарунок – сад у гирлі Калинової балки. Ніхто навіть уявити не міг, що місце насадження фруктових дерев уздовж вулиці Малої Садової колись стане великою парковою зоною.

У Міському саду ростуть 17 видів дерев, 11 видів декоративних кущів та величезна кількість квітучих трав'янистих рослин. Барбарис, японська сафора, липа, жовта акація, тюльпани…

На території Міського саду діють кілька атракціонів і розважальних точок.

У парку знаходяться братські могили загиблих визволителів міста. На головній сцені парку проводять концертні та розважальні програми.

Мариуполь Мариуполь Мариуполь

Пірс

Одним з найулюбленіших місць городян є найдовший прогулянковий пірс Маріуполя. З нього відкривається чудовий вид на пляж, море і порт.

Територія пірсу є пішохідною.

Прямо на пірсі в фуд-кортах можна випити кави або молочний коктейль, поласувати смачним морозивом та перекусити. Неподалік також розташовано кафе "Сад", "Санта Барбара", ресторан "Посейдон" та безліч фудтраков.

Мариуполь Мариуполь Мариуполь

Скульптура "Металург"

Скульптура "Металург" - візитна картка Маріуполя. Це той самий легендарний сталевар, який зустрічає всіх приїжджих на в'їзді у місто з боку Волновахи і вже без малого 40 років міцно асоціюється з Маріуполем.

Статую замовили у художній Фонд СРСР в 1969 році. Сталевара відлили з алюмінію на експериментальному скульптурно-виробничому комбінаті Московського відділення Художнього фонду. Відкриття хотіли приурочити до Дня металургів.

14-метровий монумент у Кальміуському районі символізує індустріальну міць міста. Спочатку його планували оточити парою пілонів з чайками, але замість цього поруч зі сталеваром з'явилася стела з назвою міста.

Мариуполь

Пішохідні екскурсії

Вул. Архітектора Нільсена, 36.

Краще пізнати Маріуполь допоможуть пішохідні екскурсії від креативного простору "Вежа". Екскурсоводи проведуть найцікавішими куточками міста, розкажуть найяскравіші події з історії Маріуполя та місцеві легенди.

Є різні напрямки екскурсій: "Маріуполь: кордони 19 століття","Історична прогулянка по місту", "Зникаючий Маріуполь", "Історія головної вулиці Маріуполя".

Більше про екскурсії та реєстрацію можна дізнатися за номерами: 097-618-40-85; 050-971-95-87 або на ]]>Facebook]]>-сторінці.

Мариуполь Мариуполь

Де розважитися і відпочити

Торговий центр "ПортCity"

Запорізьке шосе, 2.

Великий торговий центр "ПортCity" розташований на околиці і приваблює місцевих жителів та гостей міста. Крім магазинів одягу, всередині є стандартний набір будь-якого ТЦ: кінотеатр, дитячий розважальний центр, магазини техніки, шоу-руми, ресторани і кафе європейської та азіатської кухні.

Мариуполь Мариуполь Мариуполь

Море

Приморський бульвар, вул. Велика Морська, вул. Виноградна, вул. Соціальна.

Маріупольське море дуже неглибоке і тепле. Кращі пляжі розташовані не в центрі, а у віддалених районах міста. Одним з таких вважається так звана Піщанка, названа на честь довколишнього селища Піщане. Пісок на пляжі дрібний та золотистий. Вранці вода практично прозора, з смарагдовим відтінком.

Ще один непоганий пляж розташований у Лівобережному районі. Тут море має багато мілин і, пройшовши кілька кроків від глибоководдя, можна дійти до місця, де вода не досягає навіть колін. Коли на морі відлив, на цих невеликих острівцях можна відпочивати посеред води.

Мариуполь МариупольМариуполь Мариуполь

Де зупинитись

Зі знімним житлом у Маріуполі не повинно виникнути проблем: хостели, гостьові будинки та квартири подобово – все це легко можна знайти, скориставшись сервісом Booking або поясненнями на OLX. Для зручності туристів в різних районах міста розташовано більше десятка готелів.

Хостел Joy: вул. Грецька, 34-А, квартира 1. Серед додаткових переваг - безкоштовна парковка, лаунж-зона з телевізором та ігровою приставкою. У крокової доступності розвинена інфраструктура, всі визначні пам'ятки центру Маріуполя та узбережжя Азовського моря (в 2 км). Ціна за ліжко в загальному 6-місному номері - 100 грн.

Мариуполь

Готелі в центрі Маріуполя

Reikartz: вул. Георгіївська, 79;

"Спартак": вул. Харлампіївська, 13;

Mari: просп. Металургів, 57. Ціна за стандартний номер 600 грн.

Готелі з видом на море

Poseidon: Приморський бульвар, 19;

"Чайка": Приморський бульвар, 7;

"Парк-Готель": Приморський бульвар, 29;

Готель "Європейський": Приморський бульвар, 9.

В середньому за двомісний "стандарт" можна віддати 900-1000 грн.

Якщо поїздка запланована на літо, варто забронювати житло заздалегідь.

Популярністю користуються гостьові вілли на піщаних пляжах Азовського моря. Варіанти: від шикарних апартаментів до одномісних "економів". Ціни краще уточнювати під час бронювання.

Мариуполь Мариуполь

Вілла "Меотида": Білосарайська коса, вул. Безуха, 189-К. Забронювати номер: 050-470-16-60.

Приватна вілла, яка приймає постояльців цілий рік. Є два варіанти бронювання: стандарт та люкс. Який би номер ви не вибрали, в наявність трансфер, зона для барбекю, гаряча вода і парковка.

Вілла "Білий лев": Білосарайська коса, вул. Азовська, 107. Забронювати номер: 050-501-17-92.

Вілла "Білий лев" розташована в п'яти метрах від лінії води Азовського моря. На території є басейн, ресторан, розважальна зона з більярдом та настільним тенісом, баня і сауна. Для дітей працюють аніматори, є комфортний дитячий майданчик.

Мариуполь

Де поїсти

У Маріуполі можна знайти їжу на будь-який смак і гаманець.

Шаурма

Кафе та ресторани Yummy Eat: вул. Куїнджі, 37-А та просп. Металургів, 175.

Royal: провулок Нахімова, 9.

Coffee Street

"На бігу": вул. Миру, 60 - тут нагодують навіть пізньої ночі.

Міські легенди - шаурма "на камені" та "на 23-му". МАФ з фастфудом "на камені" отримав таку назву, тому що стояв біля пам'ятника у формі каменю. Шаурма "на 23-му" названа на честь одного з районів міста. Місцеві з імовірністю в 99% підкажуть дорогу.

Мариуполь

Піца

"Мокко піца": вул. Миру, 87-Б - відома швидким та якісним обслуговуванням.

Veterano Pizza: вул. Будівельників, 133-а, орієнтир - головний корпус Маріупольського держуніверситету. Замовивши тут піцу, ви підтримаєте ветеранів АТО. Піцу доставлять в будь-яку точку міста - в готель, на пляж або в парк.

Мариуполь

Їдальні

"Цитрус": цокольний поверх ТЦ "Україна" та перший поверх ТЦ "ПортCity".

"Кафе на Георгіївській": вул. Георгіївська, 2.

Можна смачно перекусити за помірні гроші: вартість повноцінного обіду складе 70-200 грн.

Мариуполь

Міт хаус

BBQ City: просп. Будівельників, 88.

"В Ребро": просп. Миру, 83.

У ці заклади варто відправитися любителям м'яса.

Пивоварня "Чумаків": вул. Митрополитська, 90. Кілька видів крафтового пива готують на очах у відвідувачів.

Кнайпа BierKeller: вул. Казанцева, 22-а. Тут є крафтове пиво і бургери з репутацією кращих в місті. Також в меню - від локшини з чорнилом каракатиці і хамоном до інтерпретацій азіатських страв.

Таверна "Натан Рябінкін": вул. Георгіївська, 11.

Ресторан Nielsen: просп. Миру, 62.

Ресторан STONE: вул. Архітектора Нільсена, 26/2.

Мариуполь

Кафе "Ілюс": бульв. Приморський, 1. Кафе відоме завдяки приємним цінам та смачним чебурекам з неймовірною різноманітністю начинок: з м'ясом, грибами, чорносливом, навіть полуницею.

Кава і тістечка

Mr. Bean and Bowler Hat: просп. Миру, 39;

LENЬ: вул. Будівельників, 89/22;

Sapog: вул. Нільсена, 35-А;

"Займемося кавою?": просп. Миру, 77-А;

Happiness Home Bakery: вул. Архітектора Нільсена, 28. Тут можна спробувати авторські десерти.

Як дістатися до Маріуполя

Автобусне сполучення

Маріуполь є точкою перетину трас міжнародного, національного та регіонального значення, які пов'язують Маріуполь з великими містами України, СНД і країн далекого зарубіжжя. У місті функціонує міжнародний автовокзал та приміська автостанція.

Мариуполь

Залізничне сполучення

Через Маріуполь проходить залізниця. Квитки на поїзд до Маріуполя можна замовити на ]]>сайті]]> "Укрзалізниці".    

Мариуполь

Таксі

Ви можете завантажити додаток з Google Play і Apple Store. Знайти більше інформації на офіційному ]]>сайті ]]>Служби таксі.

Громадський транспорт

З маршрутами та розкладами руху міського транспорту можна ознайомитися на ]]>сайті]]>.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк