13.06.2021, 10:01

У Маріуполі хочуть придбати "Залізний купол" та відкрити небо над містом

Мариуполь, аэропорт

Небо над Маріуполем закрито з початку фази активних бойових дій, пасажирські перельоти не здійснюються вже сім років. Влада розглядає можливість придбання в Ізраїлю тактичної системи ПРО "Залізний купол".

Відновлення повітряного сполучення для Маріуполя має ключове значення для подальшого розвитку міста. Відновлення аеропорту відкриває перед містом великі можливості та робить Маріуполь більш привабливим для інвестицій. Про це заступник міського голови Сергій Захаров повідомив в ]]>інтерв'ю]]> "Маріуполь.City", передає Час Пік.

"Небо закрите на рівні Міністерства оборони і міжнародних співтовариств на відстані 160 км. На сьогодні відстань від зони розмежування, від "сірої" зони до нашого аеропорту – близько 40 км. 

Однак, в міжнародній практиці існує кілька прикладів, коли є винятки. Наприклад, один з найвідоміших - досвід Ізраїлю. Там дозволено польоти, не дивлячись на те, що аеропорт знаходиться в восьми кілометрах від буферної зони. Для безпеки використовують тактичну захисну систему "Залізний купол". Таку практику можемо перейняти і ми", - сказав Сергій Захаров.

За його словами, у місцевої влади є напрацювання в цій площині. Чиновник назвав приблизну вартість такої системи для міста.

"Якщо говорити про захисну систему "Залізний купол" – це близько 50 мільйонів євро. Місто вже зв'язалося з ізраїльською компанією, яка займається безпекою, фахівці повинні приїхати в кінці червня і ми обговоримо можливість установки системи у Маріуполі. Ми детально вивчаємо дане питання і знаходимося в тісному діалозі", - сказав Захаров.

Він також розповів, яким міська влада бачить відновлений аеропорт.

"Нам потрібен не мегабольшой аеропорт, нам потрібен безпечний аеропорт, перш за все для внутрішнього сполучення з можливістю чартерних рейсів, а згодом його можна використовувати для міжнародного сполучення. Зараз довжина злітно-посадкової смуги становить 2,6 км. Можливо, ми зробимо невелику смугу - близько 1, 6 км для внутрішніх авіарейсів", - сказав Захаров.

Нагадаємо, 13 червня в Україні відзначають сьому річницю звільнення Маріуполя від проросійських окупантів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк