23.10.2021, 12:40

На Луганщині зафіксовано спалах пташиного грипу: ціле село закрили на карантин

Иллюстративное фото / Открытый источник

В одному з сіл на Луганщині зафіксовано спалах пташиного грипу. У радіусі спостереження - ще чотири населених пункти. Профільні служби працюють над ліквідацією вогнища захворювання та вживають заходів для недопущення поширення хвороби.

Випадки пташиного грипу було діагностовано на території села Новобіла Старобільського району. Про це повідомила прес-секретар ГУ МВС в Луганській області Тетяна Погукай, передає Час Пік.

"В ході комплексного епізоотичного розслідування випадку загибелі домашньої птиці в селі Новобіла були встановлені випадки загибелі домашньої птиці по вул.Степова, вул.Жовтнева, вул.Суворова. При дослідженні відібраних проб біоматеріалів в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії встановлено діагноз - грип птиці (вірус грипу птиці типу А).

За попередньою інформацією у епіцентрі захворювання опинилось 42 домогосподарства", - йдеться в повідомленні.

З метою припинення спалаху грипу птиці та недопущення поширення інфекції було прийнято рішення оголосити територію вулиць Суворова, Степова, Жовтнева в с. Новобіла Старобільського району неблагополучною ("спалах" хвороби) та ввести карантин з 21 жовтня 2021 року. 

Була визначена буферна зона (зона захисту) радіусом 3 кілометри від "спалаху" хвороби (неблагополучний пункт), до якої увійшов населений пункт с. Новобіла.

Була встановлена зона нагляду по території радіусом 10 км від неблагополучного пункту, до якої увійшли населені пункти: с. Новобіла, с. Козлове, с. Залісне, с. Світле, с. Трембачеве Старобільського району.

В даний час проводяться протиепізоотичні заходи, встановлено пункт пропуску в с. Новобіла, заборонено переміщення і торгівлю птицею та продуктами птахівництва, а також їх вивіз з карантинної зони.

У поліції нагадали про необхідність негайного інформування про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку:

  • Старобільське управління ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області - (06461) 32892, 31257,
  • Новопсковське управління ГУ Держпродспоживслужби - 0676941160, 0956971160 (начальник управління Колесник Василь Миколайович), 0960920225 (ветеринарний лікар Алексєєва Тетяна Сергіївна),
  • староста села Новобіла Білолуцької селищної ради Сафонова Наталія Єгорівна - 0975347854.

Жителів Луганщини просять з розумінням ставитися до тимчасових обмежень, пов'язаних з протиепізоотичними заходами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк