29.01.2022, 07:24

Російські прикордонники захопили двох українських рибалок біля берегів окупованого Криму

Иллюстративное фото / Открытый источник

Російські прикордонники затримали в акваторії Чорного моря двох українських рибалок, чиє судно прибило до окупованого Криму. Українську сторону про затримання моряків РФ не поінформувала.

Затримання українських рибалок країною-окупантом суперечить всім міжнародним нормам права. Про це повідомила Уповноважений з прав людини Людмила Денисова, передає Час Пік.

"Російська Федерація продовжує незаконно затримувати громадян України на тимчасово окупованій території Кримського півострова, при цьому не надає офіційних відомостей до уповноважених органів України...

Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій тримати на контролі ситуацію щодо чергових фактів затримання країною-агресором громадян України та не допустити порушення їх основоположних прав і свобод", - написала Денисова в Telegram.

Відомо, що двоє рибалок Руслан Романюта та Іван Герасименко вийшли 25 січня у Чорне море на рибальському судні "Волга" з Генічеська Херсонської області й додому не повернулися. За попередньою інформацією, на судні відмовив двигун і його прибило у місто Щолкіне в тимчасово окупованому Криму.

За даним фактом ГУ Національної поліції в Херсонській області порушено кримінальне провадження за ч.1ст.146-1КК України (насильницьке зникнення).

Денісова закликала уповноважену з прав людини у РФ Тетяну Москалькову вжити заходів для звільнення незаконно затриманих українців.

"Ми робимо все можливе задля захисту прав українських рибалок і віримо у їхнє якнайшвидше повернення додому", - написала Денисова.

Руслан Романюта и Иван Герасименко

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк