19.05.2022, 14:36

Як Луганщина виживає без світла, води та газу: Гайдай про ситуацію в регіоні

Леся Матвеева | Всі новини автора
Луганская, война

Ще взимку Луганщина жила, мріяла, будувала плани... Після приходу "визволителів" міста та села перетворилися на руїни, а мешканці регіону намагаються вижити під постійним смертоносними обстрілами російських окупантів. Без світла, води, газу, інтернету та мобільного зв'язку...

На Луганщині 19 травня окупанти зруйнували останню працюючу підстанцію. Луганська область повністю знеструмлена і відновити електропостачання можливо лише після закінчення війни. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, передає Час Пік.

Централізованого водопостачання у регіоні немає вже близько місяця. Воду людям підвозять працівники ДСНС. У селах люди виживають за рахунок колодязів.

Газ частково є лише у трьох населених пунктах. Люди готують їжу на багатті прямо біля під'їздів, у перервах між обстрілами. Тут же вони облаштовують імпровізований душ.

Мобільний зв'язок теж майже відсутній. Подекуди люди не можуть додзвонитися своїм родичам та друзям вже понад 2 тижні.

За словами Гайдая, в області досі залишаються близько 50 тисяч жителів, які не захотіли евакуюватися у безпечніші регіони країни. Тих, хто все ж таки зважився поїхати, тепер доводиться вивозити під обстрілами. Іншим, ризикуючи життям, рятувальники, поліцейські та волонтери розвозять воду та гуманітарну допомогу.

Російські окупанти намагаються відрізати Луганську область від сполучення з іншими регіонами, захопивши трасу "Лисичанськ-Бахмут", та перекрити можливість евакуювати людей і привозити їм допомогу.

Напередодні під обстріл потрапив броньований автомобіль, який вивозив людей.

Під обстрілами також усі населені пункти вільної Луганської області. Зростає кількість загиблих та поранених. Незважаючи на руйнування та обстріли, лікарня у Сєвєродонецьку поки що продовжує працювати.

Відремонтувати комунікації неможливо через постійні обстріли та сильні руйнування. Воду, газ і світло, швидше за все, люди побачать тільки після перемоги.

Про ситуацію у регіоні розповів голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк