29.06.2022, 13:21

Російські окупанти готують провокацію на Запорізькій АЕС - Енергоатом

Фото: "Энергоатом"

Російські війська готують провокації на Запорізькій АЕС. Звинувачуючи українських атомників у зберіганні зброї на території АЕС, загарбники збираються осушити охолоджуючі басейни, що може призвести до ядерної небезпеки.

Російські окупанти затримали кількох працівників і тортурами вимагають від них обмовити себе, що нібито у бетонні чаші охолоджуючих басейнів на ЗАЕС вони скинули вибухівку або снаряди. Про це ]]>повідомляє ]]>"Енергоатом", передає Час Пік.

"Окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів – для перевірки його чаш – та зупинці насосів, які подають воду на системи безпеки енергоблоків. Якщо це станеться, то системи безпеки найбільшої в Європі атомної станції залишаться без охолодження, що вже саме по собі є серйозним порушенням та може загрожувати ядерній безпеці. До того ж такі роботи недоцільно проводити у теплу пору року через ризик перегріву та відмови обладнання", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що російські окупанти можуть готувати масштабну провокацію - під виглядом "перевірки" накидати у бетонні чаші зброю та боєприпаси, "щоб зробити це формальним приводом для запрошення на станцію МАГАТЕ" й показати агентству з атомної енергії та пропагандистським ЗМІ "красиву картинку" - "як росіяни про безпеку станції піклуються, а український персонал її порушує".

"Наголошуємо: будь-яка зброя, знайдена на території ЗАЕС, – це зброя окупантів, яку вони використовують для вчинення ядерного тероризму та погроз усьому світові новою страшною катастрофою", - йдеться у повідомленні "Енергоатому".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк