08.08.2022, 20:22

Голова ВА Лисичанська про ситуацію в місті: "Люди за їжу риють вуличні туалети"

У тимчасово окупованому Лисичанську немає благ цивілізації і не вистачає продуктів. Мешканці, що залишилися, змушені за їжу братися за будь-яку роботу і ховатися від примусової мобілізації.

Голова Лисичанської військової адміністрації Валерій Шибіко розповів про поточну ситуацію в окупованому місті, передає Час Пік.

Він зазначив, що єдине, що наразі можуть побудувати окупанти - це вуличні туалети біля багатоповерхівок. Місцеві за їжу копають ями для них, заявив Шибіко.

Він повідомив, що деякі мешканці повертаються в Лисичанськ, попри те, що там немає ні світла, ні води, ні газу.

"Води і не буде, тому що вони (окупанти - ред.) розбили усі водогони, підстанцію. Вони це зруйнували, тепер вони обіцяють, що щось буде. Нічого не буде, я впевнений у цьому на 100 відсотків", - сказав Шибіко.

За його словами, у Лисичанську залишилося 7-10 тисяч мешканців. Хтось з них чекав "руський мір", хтось боявся виїжджати.

Голова ВА заявив, що окупанти продовжують примусову мобілізацію і на нових захоплених територіях. Усіх мешканців, кого можна було, поставили під зброю. Ті, хто не може воювати, - риють туалети та розбирають завали за їжу.

За словами Шибіко, росіяни створюють "загрядзагони", щоб ті, кого вони женуть у бій, не могли втекти. Але й здатися в полон примусово мобілізовані не можуть через велику щільність вогню, тож  у них немає іншого виходу, ніж ховатися по підвалах.

У місто привозять якісь продукти, але їх не вистачає. Тому люди і йдуть за їжу у військкомати і на службу до агресора у комунальні підприємства, заявив Шибіко.

Він розповів, у чому полягає робота військової адміністрації зараз:

  • тим лисичанам, хто виїхав, надають юридичну, адміністративну, гуманітарну допомогу;
  • в місті Дніпро відкрили Центр надання допомоги мешканцям Лисичанської міської тергромади та ЦНАП;
  • понад 4 тисячі містян отримали харчові набори;
  • впродовж тижня відкриють гуманітарний штаб в Полтаві, Києві та Київській області;
  • напрацьовують змогу відкриття «хабів» для проживання;
  • в подальшому мають розгорнути певну кількість модульних містечок.

Дивіться ще: Сєвєродонецьк "звільнений": ціни в супермаркеті окупованого міста

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк