18.10.2022, 13:13

Обстановка у Сєвєродонецьку: голод, руйнування та ризик зустріти зиму в епіцентрі бойових дій

Марина Началова | Всі новини автора

За місяці окупації Сєвєродонецька російські так звані "визволителі" не зробили геть нічого, щоб створити місцевим жителям якісь прийнятні умови для життя.

Луганський блогер ]]>Savelyi Vasserman]]> розповів про ситуацію в Сєвєродонецьку на сьогодні, передає Час Пік.

"Через п'ять місяців у звільненому Сєвєродонецьку, де тепер мир і порядок, не змінилося зовсім нічого. У травні, коли ми побачили масштаб руйнувань, після багатомісячних обстрілів з боку союзних військ, ми дали точний прогноз, що місто не приведуть до мінімального рівня життєдіяльності. Влада в черговий раз кинула людей, пообіцявши, що займеться проблемами зруйнованого міста. На відео, від російських волонтерів, точно і без прикрас показано життя в зруйнованому Сєвєродонецьку. Самі того не розуміючи, вони дуже точно все самі кажуть: сумне видовище", - пише Vasserman.

За його словами, зі спілкування з місцевими стає зрозуміло, що зараз ситуація ще гірша. Короткі тези:

1. Зруйновано 100% житлового фонду. Основна проблема дахи. Якщо навіть десь вони залишилися, то в дірках. Всі будинки по коліно у воді, якщо квартири не зламані мародерами навесні (кадирівці тоді багато брали), то там вода стікає від даху до першого поверху.

2. Окремі бригади пропонували свої послуги, щоб якось підлатати дахи. Вартість від 100-150 тисяч рублів - непідйомна сума для людей, бо...

3. У будинку на п'ять поверхів та шість під'їздів мешкає 15 осіб. Не квартир, не сімей. Осіб. Усього п'ятнадцять. Вони не в змозі зібрати таку суму, бо...

4. Людям нічого не дають. Роботи немає, субсидій та допомоги грошової немає. Все, що люди мають – це ось від волонтерів. Крупа, тушонка, макарони, вода. Привозять ще від республіканської влади окремо.

5. Російські будівельники, яких так активно показували по телевізору в червні, які мали запустити місто, зі слів місцевих "пробухали все літо і поїхали". Мешканці на відео це підтверджують.

6. Окремі магазини, ринок працює, але живих грошей немає. У когось є, але у масі немає. Нічого не дають.

За прогнозами блогера, скоро може стати ще гірше, коли лінія фронту знову наблизиться до Сєвєродонецька.

“Все літо і вже осінь ми закликали людей виїжджати. Влада, тим більше зараз, коли Сєвєродонецьк скоро стане центром бойових дій, нічого не робитиме. Наше джерело в апараті "в.о. Глави ЛНР РФ" повідомило, що про це почали говорити військові вже в липні, тому було вирішено призупинити активні відновлювальні роботи. Військові мали рацію. Лінія фронту може посунутися в будь-який момент, немає сенсу вкладатися. Ще раз: виїжджайте, зима вже поряд, ви просто замерзнете, пожалійте своїх дітей... Води, електрики, газу, тепла НЕ БУДЕ! Це вже факт. Влада про це не говорить, їй не можна. Ви повинні самі це зрозуміти. Буде тільки гірше. І якщо з приходом холодів почнуться бойові дії, то не буде і їжі - волонтери просто не доїдуть, армія займатиметься своїми справами. До вас нікому не буде діла", - написав Vasserman.

На відео від російських волонтерів можна побачити реалії сьогоднішнього Сєвєродонецька, де люди живуть у напівзруйнованих будинках та радіють продуктовим пайкам.

Раніше стало відомо, що російські організації, які мали "відновлювати" Сєвєродонецьк, втекли ще у вересні.

Зараз люди самостійно намагаються відновити комунікації.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк