26.01.2023, 07:36

Російська армія готується до великого вирішального наступу в Луганській області - ISW

Иллюстративное фото / Открытый источник

Російські сили можуть проводити обмежені атаки на більшій частині лінії фронту, щоб розосередити та відвернути українські сили та розпочати вирішальну наступальну операцію в Луганській області.

Російські сили останніми днями відновили наступальні операції на двох основних ділянках фронту. Таким чином вони відволікають українські війська від місця великого вирішального наступу. Про це ]]>йдеться ]]>у щоденному аналітичному огляді американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Зазначається, що російські війська невеликими штурмовими групами чисельністю від 10 до 15 осіб проводять обмежені наземні атаки, на двох основних ділянках фронту – у центрі Запорізької області на лінії Кам'янське – Малі Щербаки – Мала Токмачка та в районі Вугледару в Донецькій області.

На думку аналітиків ISW, масштаби та характер цих наступальних операцій свідчать про те, що вони швидше спрямовані на те, щоб відвернути українські сили до окремих ділянок фронту, ніж узгоджених зусиль щодо відновлення наступальних операцій для просування вперед на запорізькому та донецькому напрямках.

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що російські війська готуються до реальних активних бойових дій в районі північної частини Луганської області. Швидше за все, наступ росіян здійснюватиметься вздовж лінії Сватове-Кремінна.

При цьому, в рамках підготовки до вирішальних дій в Луганській області російські збройні сили переключають свою увагу на звичайні сили та відходять від нетрадиційної структури сил "Групи Вагнера".

"Розподіл звичайних сил уздовж лінії фронту на Луганщині дозволяє припустити, що російські сили можуть готуватися до вирішального наступу на цій ділянці...

Найбільш вірогідним напрямом російських наступальних дій у Луганській області може бути початок наступу вздовж лінії Сватове-Кремінна за підтримки найважливіших наземних комунікацій, що ведуть до великих логістичних вузлів у Луганську та Старобільську, щоб досягти адміністративного кордону Луганської області та завершити захоплення решти Луганської області, яка все ще контролюється Україною.

Російські сили можуть сподіватися відбити критично важливу ділянку у північній частині Донецької області навколо Лимана та використовувати лінію Сватове-Кремінна для подальших атак на західну частину Харківської та/або північну частину Донецької області. Проте вкрай малоймовірно, що російські сили зможуть суттєво просунутися на цьому напрямку, навіть якщо вони почнуть успішну наступальну операцію на цій ділянці", - йдеться в огляді ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк