01.03.2023, 12:33

Тиск на Бахмут посилюється, але для росіян не все так райдужно: Аналіз можливого розвитку подій в боях за місто

Марина Началова | Всі новини автора
Бахмут

Ситуація під Бахмутом станом на початок весни 2023 року виглядає дуже складною. Ворог впіймав кураж і тисне без перестанку як з півночі, так і зі сходу та півдня міста. Захисникам важко, але вони мужньо тримають оборону.

Що далі? Варто відходити, чи є варіанти захисту української фортеці аналізує у своєму матеріалі військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" ]]>Олександр Коваленко]]>, передає Час Пік.

Щодо доцільності подальшого утримання Бахмута...

Відразу зазначу, що зараз буде безліч думок, слушних і не особливо, а так само інсинуацій та відвертих фейків на цю тему. Але насправді лише Генштаб ЗСУ знає, що доцільно, а що ні, щодо Бахмута.

Я ж зі своєї позиції лише озвучую те, що видно мені. Нині ситуація в Бахмуті стабільно складна, як і тиждень тому, два тижні тому, місяць тому... і так далі. Власне, там ніколи не було легко та просто. Але Бахмут сьогодні вже став легендою. Легендою ведення оборонних процесів.

У тому, що про оборону Бахмута писатимуть у підручниках з тактики та стратегії та викладатимуть цей епізод війни у провідних військових ВНЗ, я не сумніваюся. Але саме по нинішній ситуації...

Передумов до виведення підрозділів ЗСУ з Бахмута станом на сьогодні я не бачу й ось чому...

Оборона ефективна доти, доки оборонці мають логістику та достатнє МТО. Логістика здійснюється зараз в основному по трасі 0504, а також через Часів Яр та Хромове. Після того, як окупанти розвинули успіх у напрямку Парасковіївка-Берхівка, їх охопив азарт.

Перерізавши трасу М03, вони відчули якийсь ефемерний смак перемоги, але він уявний і ось чому.

Щоб фізично перерізати дорогу Часів Яр - Хромове РОВ (російські окупаційні війська - прим. ред.) слід 4 км тупотіти по відкритому простору - полями. Аналогічно як із Кліщіївки на Іванівське, у чому вони пізнали фіаско.

Фактично, саме це є зараз для РОВ основною перепоною, великі, за артилерійськими мірками, відкриті простори, для перерізання важливої логістики, до яких не дістатись, не дійти, без серйозних втрат на кожному метрі цих нескінченних кілометрів.

Так, обидві ці логістичні артерії знаходяться під вогневим тиском ворога, але й місяць тому було не легше. Проте, логістика працює з ризиками, але працює. І як тільки для логістики, що залишилася, на Бахмут буде загроза її фізичного перерізання, тоді захисників і почнуть виводити з міста.

Слід враховувати й те, що зараз ворог активізує діяльність у напрямку ІПСО (інформаційно психологічна операція - прим. ред.) Бахмутом і в інформаційний простір здійснюватиметься вкидання великої кількості деморалізуючих та панічного характеру повідомлень.

Мапа ситуації біля Бахмуту на 1 березня 2023 року згідно з даними ]]>DeepStateMap]]>

Читайте також:

Підрив дамби та бої за вихід до "Літака": основні події під Бахмутом за 25 лютого 2023

З 13 лютого в'їзд цивільних осіб та преси до Бахмуту обмежений, - Мадяр

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк