04.04.2023, 09:06

Масштабний фейк про "відновлення" та наслідки негоди: як живе окупований Сєвєродонецьк

Северодонецк, война

Місто Сєвєродонецьк на Луганщині, яке колись було центром адміністративної області, поступово перетворюється на місто-примару. Поживши в окупації, багато хто з тих, хто раніше й був лояльним до РФ, зараз розуміє, що жили при Україні добре та вільно.

У Сєвєродонецьку, за різними оцінками, знищено чи пошкоджено близько 80-90% житлового фонду. Незважаючи на гучні заяви окупантів про "велике відновлення", реальність у місті набагато жалюгідніша, повідомляє Час Пік.

Так зване "відновлення" Сєвєродонецька росіянами виглядає масштабним фейком. Таку думку висловив керівник Сєвєродонецької міської ВЦА Олександр Стрюк в ефірі національного телемарафону.

За його словами, окупанти зламують квартири, замінюють вікна та радіатори опалення. Роблять це не питаючи дозволу власників, або попереджають просто залишивши оголошення на під'їзді. При цьому, після "ремонту" багато квартир виявляються пограбованими.

Ресурсів відновлювати Сєвєродонецьк у окупаційної "влади" немає.

Негода на минулому тижні призвела до зникнення електро- та водопостачання навіть у тих будинках, де ці послуги були доступні. Місто завалено снігом та розчищають лише центральні вулиці, традиційно роблячи це на камеру.

Нагадаємо, наприкінці березня через сильний снігопад, за даними прес-служби "МНС ЛНР" без електропостачання залишилося понад 116 тисяч абонентів у 205 населених пунктах регіону, без водопостачання - близько 300 тисяч мешканців. Досі води та світла немає у сотні населених пунктів.

Продукти у Сєвєродонецьку коштують набагато дорожче, ніж в інших містах окупованої частини Луганщини. Гуманітарну допомогу завозять у дуже обмеженій кількості. А після нещодавнього снігопаду в місті спостерігаються перебої у постачанні хлібом.

Люди переважно живуть в інформаційному вакуумі. Зв'язку з містом немає, мобільного інтернету у Сєвєродонецьку немає. У місцях, де знаходиться окупаційна адміністрація або військові, є тільки супутниковий інтернет. Для зв'язку з рідними люди виїжджають до інших окупованих міст у бік Луганська.

До війни у Сєвєродонецьку проживало близько 100 тис. осіб. Тепер у місті залишилося мало місцевих мешканців. Як кажуть самі місцеві, у Сєвєродонецьку живуть переважно пенсіонери. За словами Олександра Стрюка, у Сєвєродонецьку залишається близько 10 тис. населення. Всі інші - це військові, будівельники та представники окупаційної влади, які перебувають у відрядженнях на території Сєвєродонецька.

Читайте також новини міста:

"Все для народу!": в мережі показали, як виглядають "пункти обігріву" в окупованому Сєвєродонецьку

"Зірки в небі та водоспади зі стелі": що діється в багатоповерхівках Сєвєродонецька

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк