11.05.2023, 12:02

Річниця "референдуму" на Донбасі: 11 травня 2014 "почекуни" проголосували за створення "ЛНР" та "ДНР"

Донбасс, псевдореферендум

У Луганській та Донецькій областях 11 травня 2014 року провели так звані "референдуми" щодо незалежності самопроголошених "ЛНР" та "ДНР". Сепаратисти намагалися легітимізувати та узаконити своє захоплення території на Луганщині та Донеччині.

Ці псевдореферендуми спочатку були нелегітимними та незаконними. Через два тижні після "референдуму" війна прийшла до Донецька, до Луганська - на початку червня 2014 року, повідомляє Час Пік.

У Луганську 6 квітня 2014 року проросійські активісти штурмували будівлю ОДА та вивісили на ній російський триколор. Захоплення Донецької ОДА, в результаті якого було проголошено "республіку", також відбулося 6 квітня 2014 року.

Натовп любителів "руського миру" під час штурму скандував "Референдум! Росія!". Вже за місяць мрія "почекунів" здійснилася - сепаратисти провели псевдореферендуми.

Ті, хто прийшов на дільниці для голосування, мали відповісти на запитання: "Чи підтримуєте ви Акт про державну самостійність Луганської народної Республіки?" (у "ДНР" - Донецької).

Вже вночі 12 травня сепаратисти оголосили про позитивні результати.

За даними сепаратистів, підсумкова явка на "референдумі" склала: у Луганській області – 81%, у Донецькій – 74,87%.

За даними Центрвиборчкомів "ЛНР" та "ДНР", за незалежність "Луганської народної республіки" нібито проголосувало 94-98% виборців, "Донецької народної республіки" - 89,7%.

Вже через кілька місяців, опинившись у "руському мирі", багато хто пошкодував про зроблений вибір. Через 9 років, багатьох із тих, хто радісно махав триколорами та зустрічав "іхтамнетів" у 2014, вже немає в живих.

Міста розграбовані та занедбані, люди давно забули, що таке нормальне людське життя. А після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, місцеве населення "ЛНР" та "ДНР" значно порідшало, оскільки "руський мир" оголосив "могилізацію" на захопленому Донбасі.

У 2014 році на псевдореферендумі в Луганську екс-депутат Верховної Ради від "Партії Регіонів" Олег Царьов світив фізіономією й заявляв, що "вся Україна звільниться від нацизму". Де він тепер? Чому всі ці роки не жив у такому бажаному "руському мирі" на Донбасі, а ніжився в окупованому Криму, залишивши "вату" загинатися у молодих "республіках"?

"Почекунам" на нових окупованих територіях є над чим задуматися...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк