26.05.2023, 11:22

Російський корабель-розвідник "Іван Хурс" був атакований морськими дронами: судно пошкоджено, є загиблі

российский разведывательный корабль "Иван Хурс"

В акваторії Чорного моря українські морські дрони атакували російський розвідувальний корабель "Іван Хурс". Судно зазнало серйозних пошкоджень. Серед екіпажу є втрати.

Російський розвідувальний корабель "Іван Хурс" атакували безпілотники вранці 24 травня в акваторії Чорного моря після проходження протоки Босфор, повідомляє Час Пік.

За повідомленням Міноборони РФ, усі три безпілотні катери було знищено, а сам корабель не постраждав. Російські пропагандисти також заявили, що морякам вдалося успішно відбити атаку і корабель пошкоджень не отримав.

Міністерство оборони України підтвердило, що російський військовий корабель "Іван Хурс" був атакований українським надводним дроном.

"Коли російський розвідувальний корабель "Іван Хурс" зустрів український безпілотник. Дійсно, ідеальна пара!" – йдеться у повідомленні Міноборони України у Twitter.

Відео, яке з'явилося в українських та російських Telegram-каналах, ставить під сумнів твердження Міноборони РФ про те, що корабель не постраждав.

Крім того, російські джерела повідомляють, що "Іван Хурс" отримав серйозні пошкодження корпусу та обладнання. Його ремонт займе щонайменше півроку. Рятувальне судно ВМС РФ транспортує уражений корабель до Новоросійська. Також повідомляється про загиблих.

корабль "Иван Хурс"

Генерал армії України, колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж в ефірі телеканалу FREEДОМ ]]>зазначив]]>, що особливістю корабля "Іван Хурс" є потужна система електронного стеження, наведення ракет та електронної боротьби з українськими дронами. Він фактично був "очима Чорноморського флоту РФ".

"Звісно, удар був по чутливих системах - антенах, системах комунікацій - це те, що складає електронний мозок. І це вже не функціонує. Корабель перетворюється на недієздатну істоту. Відповідно, бойові кораблі та підводні човни позбавляються можливості наведення", – сказав Маломуж.

Довідка: "Іван Хурс" - російський середній розвідувальний корабель ближньої, далекої морської та океанської зони. У завдання корабля входить забезпечення зв'язку та управління флотом, ведення радіорозвідки та радіоелектронної боротьби, стеження за компонентами американської системи ПРО. Мав допомагати росіянам збивати ракети Storm Shadow, HIMARS, ATACMS.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк