08.06.2023, 08:00

Після підриву Каховської ГЕС сильно затоплено та зруйновано укріплення росіян на лівому березі Дніпра - ISW

Последствия разрушения плотины Каховской ГЭС

Руйнування греблі Каховської ГЕС суттєво змінює географію та топографію херсонської ділянки фронту на півдні України. Затоплення зруйнувало багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра в Херсонській області.

Затоплення, спричинені підривом Каховської гідроелектростанції, зруйнували багато російських польових укріплень на першій лінії оборони, які російські військові мали намір використати для захисту від атак ЗСУ. Про це ]]>повідомляє ]]>Інститут вивчення війни (ISW), передає Час Пік.

Знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні, зроблені о 04:00 за східним часом 7 червня, показують, що затоплення серйозно зруйнували підготовлені російські оборонні позиції на східному березі Дніпра.

"Повінь сильно порушила підготовлені російські оборонні позиції на східному (лівому) березі річки Дніпро – особливо це стосується позицій Росії на першій лінії в Голій Пристані та Олешках.

Швидка повінь, ймовірно, змусила російський особовий склад і військову техніку відступити з основних точок концентрації російських військ в Олешках і Голій Пристані. Раніше російські війська використовували ці позиції для обстрілу міста Херсон та інших населених пунктів на правому березі Дніпра", - йдеться в аналітичному звіті ISW.

ISW ISW

Спікер Південного оперативного командування ЗСУ Наталія Гуменюк заявила, що російські війська передислокували особовий склад та військову техніку на відстань від 5 до 15 кілометрів від зони затоплення, що вивело російські війська за межі досяжності артилерії деяких населених пунктів на правому березі Дніпра.

Повінь також знищила російські мінні поля вздовж узбережжя. Аналітики ISW зазначили, що міни ворога вибухають у паводковій воді.

Окупанти не були готові до наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, зазнали втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Зокрема, в підрозділах 7-ї десантно-штурмової дивізії та 22 армійському корпусі зс рф є травмовані, загиблі та зниклі безвісті. Також, у вказаних підрозділах втрачено декілька польових складів з боєприпасами та провізією, автомобільну та бронетанкову техніку, інше військове майно" , - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 6 червня під час масової евакуації цивільного населення з міста Каховка, російські окупанти скористалися евакуаційними маршрутами, використовуючи місцевих жителів у якості живого щита.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк