29.07.2023, 10:19

Рік після теракту в Оленівці: Рада просить мир допомогти повернути військовополонених

Віктор Білий | Всі новини автора

Рік тому, в ніч із 28 на 29 липня, окупанти влаштували теракт у колонії Оленівки, де знаходилися українські військовополонені. До роковин трагедії Верховна Рада України закликала міжнародні інститути, парламенти та уряди іноземних держав активізувати зусилля для звільнення та повернення в Україну всіх українських військовополонених та всіх громадян України, які незаконно утримуються.

У своєму зверненні, яке підтримали 293 народні депутати, ВР закликає міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на Росію з метою запобігання глобальній світовій кризі, створеній державою-агресором, а також для відновлення міжнародного правопорядку, що базується на принципах Статуту ООН, та співробітництво.

Рада закликає Міжнародний комітет Червоного Хреста, а також комітети ООН проти тортур та з прав людини активізувати зусилля з метою забезпечення покращення умов утримання Росією українських військовополонених та запобігання тортурам, приниження честі та гідності, порушення прав людини, встановлення місцеперебування всіх бранців - громадян України.

Крім того, ВР закликає міжнародне співтовариство, у тому числі через Міжнародний кримінальний суд, зміцнити зусилля з метою забезпечення притягнення до відповідальності всіх осіб, винних у скоєнні військових злочинів та злочинів проти людяності на території України, а також притягнення до відповідальності військово-політичного керівництва Росії за скоєння злочину агресії шляхом створення спеціального міжнародного трибуналу.

На каналі представника Сил оборони "Миколаївський Ванек" зазначили, що рік тому росіяни вчинили один із найжорстокіших злочинів, скоєних ними за 9 років війни проти України.

"Криваві звірства в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах, де окупанти влаштовували геноцид, вбиваючи українців, знущаючись над честю та гідністю нашого народу, відкидаючи будь-які закони та звичаї ведення війни й норми людської моралі, шокували весь світ. Коли здавалося, що більш ницого та підлого вчинку здійснити неможливо, ворог підірвав полонених бійців "Азову" в Оленівці.

За кілька днів до теракту окупанти навмисно, знаючи, що саме вони готуються зробити, перевели частину полонених до окремого приміщення. Близько 02:00 29 липня цей ангар за секунду став братською могилою для 53 азовців. 130 отримали поранення.

Сьогодні Україна згадує кожного, хто загинув тієї страшної ночі. Ми — пам'ятаємо про них завжди. Ця пам'ять живе в кожному нашому пострілі, в кожному залпі, в кожній атаці. І вони живуть в них", - йдеться у повідомленні.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам шостий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений болючим іміджевим втратам країни-окупанта. Крейсер “Москва”, газопровід “Північний потік”, Кримський міст… Далі буде!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: