19.11.2023, 17:29

Повернення в Україну: депортованого з Маріуполя хлопця вдалося повернути рідним

2022 року російські окупанти незаконно вивезли в Московську область Богдана Єрмохіна підлітка-сироту і помістили в російську родину під опіку. До того ж росіяни встигли незаконно оформити неповнолітньому паспорт та видати повістку після невдалої спроби самостійно повернутися до України.

Повернення Богдана відбулося у рамках реалізації затвердженого плану дій Президента України Володимира Зеленського Bring Kids Back UA за допомогою партнерів із Держави Катар та міжнародної організації ЮНІСЕФ, передає Час Пік.

Як стало відомо сьогодні, завдяки впливу української влади та міжнародної спільноти, Богдану вдалося виїхати до Білорусі, де на нього вже чекала сестра, яка є офіційним опікуном хлопця. Згодом голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що хлопець уже перебуває на вільній території України.

Сьогодні Богдан Єрмохін відзначає своє повноліття. Якби хлопця не вдалося вивезти до цього дня, то після досягнення 18 років Богдан відповідно до статті 23 Федерального закону № 138-ФЗ "Про громадянство Російської Федерації", не зміг би вийти з громадянства РФ і самостійно залишити територію країни-терориста зв'язку з невиконанням зобов'язання перед РФ, саме – військового обов'язку, передбаченої у статті 59 Конституції РФ.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону розповів про участь Катару та шкоду від медійної активності.

"Історія повернення Богдана, для мене почалася 14 вересня цього року, я не знаю, хто раніше ним займався і як це відбувалося, але нам було важливо почути від нього, що він хоче повернутися в Україну і готовий для цього зробити все", - розповів Лубінець. 

За його словами, вже під час першої розмови його та Богдана було вирішено, що для його повернення з Росії будуть залучені посередники. При цьому посередником виступав Катар, хоча на той час у медійному просторі інформація про співпрацю України та Катару не поширювалася.

"Тоді у нас публічно не звучало про Катар, але Богдану я вже сказав про те, що Катар цим займатиметься. У поверненні брали участь багато людей. Вперше ми залучили ЮНІСЕФ. Я не можу розкривати багато деталей, але присутність Катару та міжнародних організацій нам допомогли повернути Богдана", - сказав омбудсмен.

При цьому він зазначив, що медійна активність навколо підлітка, піднята активістами в Україні, певною мірою заважала його поверненню. Адже РФ звертала на це увагу.

"І оця медійна активність, напередодні його повернення нам не допомогала, а навіть зупиняла процес. Бо російська сторона звертала увагу що ми його ще не повернули, а ви вже публічно показуєте, що він має розповідати про те наскільки погано з ним поводились. На майбутнє - я хочу це зупинити. Коли нам треба публічність - ми про це кажемо, коли не треба, ми теж кажемо. Це стосується у всіх питання повернення українських дітей... це в цілому не проста історія. У цьому приймала участь дуже велика команда людей", - підкреслив він.

Пропонуємо до перегляду:

Цей епізод присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" розповідає про незламну боротьбу “бойових” комарів, бліх та гусаків з російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк