27.05.2024, 14:37

З червня ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного зможуть економити на оренді житла: новий вид допомоги для переселенців

квартира для переселенцев

Очікується, що у червні 2024 року буде запущено пілотний проєкт Міністерства соціальної політики України, який дозволить переселенцям оплачувати оренду житла лише частково. 

Що передбачає пілотний проєкт та які субсидії на оренду житла можуть отримати ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного - розповість Час Пік. 

Субсидії на оренду житла - що це?

Як йдеться у ]]>проєкті постанови]]> Кабміну, субсидія на оренду житла - це фінансова допомога, яка надаватиметься ВПО, чиє житло було повністю зруйноване або пошкоджене до ступеня непридатності для проживання внаслідок російського вторгнення. Проєкт поки що пілотний. Раніше аналогічний вид допомоги громадянам України не надавався. 

"Для багатьох українців, які через війну стали внутрішньо переміщеними особами, найболючішим залишається питання пошуку житла. Частина ВПО проживають в спеціально облаштованих місцях компактного проживання (модульні містечка, гуртожитки тощо), хтось знайшов прихисток в друзів чи родичів. Проте, з різних причин, хтось не може або не хоче там проживати, комусь - приймаюча громада не може забезпечити таке тимчасове житло. Для вирішення цієї проблеми Міністерство соціальної політики розробило новий інструмент підтримки - субсидію на оренду житла", - йдеться в ]]>анонсі]]> Мінсоцполітики. 

Реалізація пілотного проєкту розпочнеться з червня 2024 року та триватиме протягом двох років.

Хто зможе отримати субсидію на оренду житла?

Із червня претендувати на допомогу зможуть виключно внутрішньо переміщені особи. Якщо допомогу від держави на проживання з березня одержують лише деякі категорії переселенців, то для отримання субсидії обмеження не обговорюються. У Мінсоцполітики зазначають, що у перспективі отримувати субсидії на оренду житла зможуть не лише ВПО, а й інші вразливі категорії українців.

Які фактори визначатимуть розмір допомоги?

У Мінсоцполітики пояснили, що розмір субсидії залежатиме від вартості оренди у тому чи іншому регіоні країни, оскільки у різних населених пунктах на оренду житла витрачаються різні суми. У Києві винаймати квартиру набагато дорожче, ніж в умовній провінції.

"За даними дослідження, проведеного аналітичною компанією CEDOS за підтримки Ради Європи на замовлення Мінсоцполітики, ціни на житло в Києві на 22% (до 8,4 тис. грн за однокімнатну квартиру) вищі за середні по країні, у Миколаєві та Миколаївському регіоні - нижчі на 30-35% (не перевищують 4,5 тис. грн), а на Закарпатті - вищі у 2,5 рази порівняно з середніми по країні (досягаючи 17 тис. грн за однокімнатну квартиру). Найнижчі ціни в Чернігівському, Сумському, Харківському та Херсонському регіоні і становлять в діапазоні від 2,8 тис. грн до 4,4 тис. грн за однокімнатну квартиру, в обласних центрах в зазначених регіонах показник буде трохи вищим, від 3,2 тис. грн до 5 тис. грн за однокімнатну квартиру", - стверджують у відомстві. 

Виходячи з цього, для розрахунку розміру субсидії планується встановити:

  • соціальний норматив площі орендованого житлового приміщення на кожну особу 13,65 кв. м, але не менше ніж 35,22 кв. м на сім'ю;
  • середній показник вартості оплати 1 кв. м оренди житлового приміщення у розмірі 193,6 грн, розрахованого як частка середнього розміру вартості оренди однокімнатної квартири (за даними Держстату за січень 2024 року - 6 817,78 грн) до середньої площі однокімнатної квартири (з урахуванням норм Житлового кодексу України - 35, 22 кв. м).

Базова відсоткова ставка за оренду житла визначається лише на рівні 30%. Таким чином, сім'я зможе витрачати на оренду не більше 30% загального доходу, решта суми оплачуватиметься державою.

Як розрахунки проводитимуться на практиці - поки невідомо, оскільки прецедентів надання цього виду допомоги не було. 

Таким чином, розмір субсидії залежатиме від:

  • регіону та населеного пункту, в якому ВПО орендують житло;
  • кількості осіб у складі сім'ї, що орендує житло;
  • доходи домогосподарства та здатність оплачувати рахунки з оренди житла самостійно.

"Чим нижчі доходи - тим вищий відсоток вартості оренди покриватиме субсидія", - зазначають у Мінсоцполітики.

Водночас точного алгоритму надання субсидії на оренду житла поки немає. Як проєкт буде реалізовано, з якими труднощами можуть зіткнутися переселенці та наскільки покращить новий вид допомоги матеріальне становище - буде зрозуміло вже наступного місяця. 

Читайте також: Будівництво нових об'єктів і відновлення старих: які "плани" щодо Лисичанська озвучують росіяни та чи схоже це на правду

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк