09.07.2024, 21:47

Ситуація в окупованому Сєвєродонецьку: місцеві мешканці під постійним ризиком, росіяни захоплюють житло

Марина Гончар | Всі новини автора
север

Ситуація у тимчасово окупованому Сєвєродонецьку Луганської області погіршується: місцеві мешканці наражаються на ризик під час телефонних дзвінків рідним, російські "гастролери-будівники" заселяються в порожні квартири, привозячи свої сім'ї, а окупаційна "адміністрація" проводить формальну "націоналізацію" житла, забираючи все, що хочуть.

Про це повідомив Олександр Стрюк, голова місцевої адміністрації, на брифінгу, передає Час Пік.

Місцеві мешканці змушені телефонувати своїм рідним із великим ризиком для життя. Мобільний зв’язок у місті вимкнутий окупантами, що робить будь-яку спробу комунікації небезпечною. Смартфони цивільних постійно перевіряються представниками силових структур РФ, що значно ускладнює можливість контакту із зовнішнім світом.

Окрім цього, у Сєвєродонецьку спостерігається масове заселення порожніх квартир російськими "гастролерами-будівниками". Вони завозять до міста свої сім'ї та без жодних правових підстав займають житло місцевих мешканців, які були змушені залишити свої домівки через бойові дії. Це явище стає дедалі поширенішим, що викликає обурення та страх у тих, хто ще залишився в місті.

Російська окупаційна "адміністрація" проводить формальну "націоналізацію" житла, забираючи все, що хочуть. Процес не має жодних законних підстав і виконується без врахування прав власників. Відбувається фактичне привласнення майна місцевих мешканців, що викликає великий резонанс серед населення.

Ці дії окупантів призводять до ще більшої ізоляції та страху серед мешканців Сєвєродонецька. Відсутність мобільного зв'язку та постійний контроль з боку російських силових структур ускладнюють життя цивільних. Захоплення житла і формальна "націоналізація" призводять до втрати житлових прав мешканців, які вже й так постраждали від війни.

Раніше повідомлялося, що про те, що сьогодні відбувається в окупованому Сєвєродонецьку, можна дізнатися тільки з інтернету. Але судячи з повідомлень, ніби йдеться про різні міста. Одні показують "красиві картинки", інші – апокаліптичні кадри.

Читайте також: "Від квітучого міста до руїн": свіжі світлини з окупованого Рубіжного

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк