02.08.2024, 07:58

Просування російських військ на Донеччині: в ISW роз'яснили причини

Віктор Білий | Всі новини автора

Інститут вивчення війни (ISW) пояснив причини активного просування російських військ у Донецькій області. Відповідно до їхнього звіту, значну роль у цьому процесі відіграють рельєф місцевості та недостатня укомплектованість українських бригад.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Час Пік.

Просування російських військ у напрямку Покровська пов'язане з нестачею живої сили у Збройних силах України та особливостями рельєфу на північний захід від Авдіївки. Водночас ISW прогнозує уповільнення наступальної операції Росії, оскільки війська агресора наближаються до більш урбанізованих районів.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що на Покровському напрямі українські сили оборони мають менш сучасне обладнання та засоби захисту, що ускладнює їхню здатність уповільнити просування росіян. Затримки з наданням західної, особливо американської, військової допомоги також сприяли недостатньому оснащенню нових українських підрозділів та переоснащенню тих, що вже брали участь у боях.

У звіті ISW зазначається, що російська армія використовує слабкості українських сил для отримання тактичних переваг на північний захід від Авдіївки, де намагається оточити сили оборони на схід від траси Т0511 (О0544) Очеретино – Гродівка – Мирноград та на лівому березі річки Вовча.

Геолокаційні кадри, опубліковані 1 серпня, демонструють, що російські війська просунулися в межах Веселого у напрямку траси Т0511. Найвіддаленіший підтверджений поступ зафіксовано приблизно за 3,5 кілометри від околиць селища Гродівка.

Російські військові блогери стверджують, що війська РФ наступають на південь від Веселого вздовж залізничної лінії та лісосмуг у напрямку Сергіївки та Бажаного. Це може сприяти подальшим зусиллям щодо оточення українських військ на цій ділянці. Українські та російські джерела також повідомили, що російські війська захопили Тимофіївку на північ від дороги О0544 та район Веселого.

Машовець охарактеризував недавнє просування російських військ як тактичне проникнення углиб позицій ЗСУ. За останні тижні російські війська просунулися на 6,5 кілометрів углиб і на 7,5 кілометрів завширшки від Сокола до Сергіївки, перетнувши річки Вовча та Казенний Торець.

Аналітик попереджає, що російські війська близькі до досягнення оперативно-значущого прориву на Покровському напрямку до кінця серпня.

Також фіксується просування російських військ поблизу Сватового, Часового Яру та на захід від Донецька. Бої продовжуються біля Глибокого, Вовчанська та Тихого, хоча підтверджених змін на лінії фронту не було.

Російські військкори заявили, що війська РФ нібито відновили обмежені позиції в центрі Вовчанська та відобразили українські контратаки під Глибоким.

Читайте також: У шести населених пунктах Донеччини запроваджено примусову евакуацію дітей

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк