17.08.2024, 13:57

Черги та репресії: З якими труднощами стикаються мешканці окупованого Сєвєродонецька при отриманні паспортів РФ

Віктор Білий | Всі новини автора

На окупованих територіях України продовжується жорстокий тиск на місцевих жителів з метою примусового отримання російських паспортів. Окупаційна влада активно проводить репресії й вимагає від українців відмовитися від законних українських документів, замінюючи їх на російські.

В окупованому Сєвєродонецьку Луганської області жителі повідомляють про труднощі, пов'язані з отриманням громадянства РФ, повідомляє Час Пік.

Черги на оформлення паспортів можуть бути дуже довгими. За даними місцевих жителів, для отримання російського громадянства необхідно приходити до пунктів видачі паспортів рано-вранці.

Наприклад, один із користувачів соціальних мереж зазначив, що приїхавши до 6-ї ранку, йому вдалося посісти 17-е місце в черзі, і він отримав свій паспорт лише о 15:00. Чимало жителів повідомляють, що процес може зайняти цілий день, особливо якщо документи оформлюються з нуля.

Причини, які спонукають українців до отримання російських паспортів, пов'язані з невдачами окупаційної влади у виконанні планів Кремля з паспортизації. 27 квітня 2023 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким українці, які відмовилися від отримання російського паспорта, мали залишити окуповані території до 1 липня 2024 року. Проте у квітні цього року термін перебування для українців без російських паспортів було продовжено до 31 грудня 2024 року. Після цієї дати всі особи без російських документів вважатимуться "іноземними громадянами", що суттєво обмежує їхні права.

Крім того, мешканці окупованих територій, які не мають російських паспортів, стикаються із серйозними обмеженнями у доступі до медичних послуг. Багато медичних установ або обслуговують лише поранених російських військовослужбовців, або повністю відмовляють у лікуванні особам без російських паспортів.

Читайте також: Ремонти в окупованому Сєвєродонецьку: Вихваляння окупантів та невдоволення місцевих жителів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк