24.08.2024, 16:12

Мародерство та хибні обіцянки: як окупанти руйнують вугільну галузь на Луганщині

Віктор Білий | Всі новини автора

Російська окупаційна влада в Луганській області заявляє про масштабну реформу вугільної промисловості регіону, проте реальна ситуація викликає серйозні побоювання.

За інформацією так званого "міністра палива, енергетики та вугільної промисловості ЛНР" Дениса Яроша, ряд шахт та збагачувальних фабрик передано в управління компаніям "Батьківщина" та "Донське вугілля", передає Час Пік.

Окупаційна влада стверджує, що реформа вугільної галузі реалізована на 95%, і нові "інвестори" планують вкласти понад 50 млрд рублів протягом трьох років.

Проте незалежні джерела повідомляють про критичну ситуацію у вугледобувній галузі на тимчасово окупованих територіях (ВІТ). Більшість шахт закрито і розграбовано, спостерігається гострий дефіцит кваліфікованих працівників, а шахтарі, що залишилися, місяцями не отримують зарплату.

Експерти попереджають, що продаж державних шахт так званим інвесторам може призвести до остаточного руйнування галузі. Існує побоювання, що після передачі шахт новим власникам обладнання буде вивезено, а підприємства закриті, як це вже відбувалося в сусідній Донецькій області.

Попри заяви окупаційної влади про зростання зарплат та соціальні гарантії для шахтарів, реальний стан працівників залишається вкрай важким. Заборгованість із заробітної плати продовжує зростати.

Читайте також: "Втомилися від Росії": В ОВА розповіли, як мости Луганська обрушуються під тягарем окупації

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк