29.08.2024, 21:08

"Bring Kids Back UA в дії": за сприяння та кропіткої роботи в Україну вдалося повернути ще 14 дітей

Марина Гончар | Всі новини автора
олопдол

За інформацією Омбудсмана, Україні вдалося здійснити значущий крок у відновленні зв'язку з громадянами на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Завдяки наполегливій та спланованій роботі команди, декілька українських родин змогли повернутися на підконтрольну уряду територію.

Про це повідомляє Дмитро Лубінець, ]]>Уповноважений Верховної Ради України з прав людини]]>, передає Час Пік.

Ці родини, серед яких були як підлітки, так і зовсім маленькі діти, зробили сміливий крок, який свідчить про незламність українського духу. Вони зіткнулися з численними труднощами, щоб залишити території, що перебувають під контролем російських військ, і повернутися додому. Деякі з них кілька разів намагалися виїхати самостійно, але зіштовхувалися з погрозами та перешкодами з боку окупаційної влади, що без пояснень повертала їх назад. Одна з родин переховувалася через свою відкрито проукраїнську позицію.

Відчувши реальну небезпеку та тиск з боку окупаційної адміністрації, родини ухвалили рішення повернутися на підконтрольну Україні територію, попри всі ризики. Серед викликів, з якими вони стикалися, були страх вийти на вулицю, відсутність можливості працевлаштування без російського паспорта, погрози конфіскації майна та позбавлення батьківських прав. Багато з них ставали жертвами безпідставних обшуків, під час яких вилучали цінні речі, а українські книги знищували.

Це рішення – виїхати з окупованих територій – стало для них вибором на користь безпеки, свободи та гідного майбутнього. Нині повернені діти потребують допомоги для адаптації та інтеграції у нове середовище. Держава, разом з громадськими та благодійними організаціями, готова забезпечити всі необхідні умови для їхнього подальшого розвитку, включно з психологічною підтримкою, гуманітарною допомогою та соціальною інтеграцією.

Омбудсман висловив подяку благодійним організаціям, таким як БФ "Право на захист", "Карітас", "Рокада", "Посмішка", правозахисній групі "СІЧ", ГО "Атаман", Координаційному центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, а також державним органам, які долучилися до процесу реінтеграції та допомоги родинам.

​​​​​​​

Для батьків, чиї діти зникли або перебувають на тимчасово окупованих територіях, важливо звертатися до Національної поліції України за номером 102, а також до Офісу Омбудсмана. Наразі функціонує гаряча лінія за номером 0 800 50 17 20 для дзвінків у межах України та 044 299 74 08 для дзвінків з-за кордону. 

Ці зусилля демонструють прагнення України захищати своїх громадян і дбати про їхню безпеку, навіть у найскладніших умовах.

Читайте також:

Жителі "ЛНР" незадоволені новим прожитковим мінімумом: Пасічник підписав "указ" на 2025 рік​​​​​​​

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк