30.08.2024, 19:36

Колишню помічницю судді з Луганщини засуджено до максимального терміну ув’язнення за співпрацю з окупантами

Марина Гончар | Всі новини автора
прокуратура

За результатами публічного обвинувачення прокурорів Старобільської окружної прокуратури Луганської області, суд визнав місцеву мешканку винною у свідомому обійманні посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території.

Про це повідомляє ]]>Луганська обласна прокуратура]]>, передає Час Пік.

Згідно з частиною 7 статті 111-1 Кримінального кодексу України, суд призначив їй максимальне покарання — 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, жінці заборонено обіймати посади в правоохоронних органах на строк 15 років.

Під час судового розгляду прокурори довели, що колишня помічниця судді Старобільського районного суду Луганської області з самого початку повномасштабного російського вторгнення стала на бік окупантів. Вона добровільно склала присягу на вірність Росії та погодилася обійняти посаду «прокурора» в незаконно створеній "прокуратурі Старобільського району генеральної прокуратури ЛНР". Її забезпечили формою радянського зразка, що підкреслювало приналежність до незаконних структур.

Маючи доступ до важливої інформації про місцевих жителів, зокрема про тих, хто працював у правоохоронних органах, засуджена передавала ці дані окупаційним силам. Також вона виконувала накази вищого керівництва окупантів і брала участь у заходах, спрямованих на підтримку Російської Федерації.

Вирок було ухвалено заочно, а відбування покарання розпочнеться з моменту затримання засудженої, яку наразі оголошено в розшук. Спеціальне досудове розслідування у цій справі провели слідчі Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Цей вирок є важливим прецедентом у боротьбі з колабораціонізмом на тимчасово окупованих територіях і підкреслює рішучість української влади карати тих, хто зраджує державу і сприяє агресору.

Читайте також:

"Ілюзія відновлення": як окупанти створюють фальшивий образ добробуту в Лисичанську

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк