12.09.2024, 12:59

Забруднення води та загроза обвалів: Лисогор про критичну ситуацію на шахтах Луганщини

Віктор Білий | Всі новини автора

Начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор озвучив серйозні екологічні проблеми, пов'язані з вугледобувними підприємствами на територіях під окупацією. За його словами, головною проблемою залишається відсутність водовідведення на шахтах, що є серйозною загрозою для довкілля та здоров'я людей.

Про це він розповів в інтерв'ю "Першому каналу", передає Час Пік.

"З 2014 року ворог не займався водовідведенням на шахтах, і зараз ситуація не змінилася. Це основна проблема вугледобувних підприємств. Якщо шахти наповнюватимуться водою, вона може вийти на поверхню, забруднити водойми та джерела питної води. Крім того, можливі обвали та просідання ґрунту. Однак жодних адекватних заходів щодо збереження чи розробки шахт окупанти не вживають. Вони лише намагаються законсервувати шахти, але фактично кидають їх", - наголосив Лисогор.

Він додав, що демонтаж систем електроживлення також посилює ситуацію, оскільки відкачування води та продовження видобутку стають неможливими. Повну картину стану шахт можна оцінити лише після звільнення регіону від окупаційних сил.

Він зазначив, що на зараз інформація про стан шахт надходить або з відкритих джерел або від анонімних джерел. Екологи та обласна влада відстежує ситуацію, але точна інформація про проблеми шахт буде доступна лише після деокупації регіону.

Крім того, в інтерв'ю торкалися економічних проблем, пов'язаних з окупацією. Лисогор зазначив, що більша частина місцевих жителів була змушена залишити територію через бойові дії. Ті, хто залишився в основному складаються з тих, хто не мав можливості виїхати. Економічні труднощі посилюються тим, що окупанти активно вивозять метал та інші ресурси з вугледобувних підприємств. Цей метал часто переправляється до Росії, де використовується для озброєнь.

Читайте також: Модернізація шахт на Луганщині та тисячі нових робочих місць: про що брешуть російські окупанти

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк