14.09.2024, 17:32

У мережі з'явилися кадри рейду ГУР на бурову установку "Крим-2" у Чорному морі 11 вересня

Віктор Білий | Всі новини автора

11 вересня 2024 року українські спецназівці провели масштабну операцію у Чорному морі, під час якої було атаковано буровий об'єкт "Крим-2".

В операції, в якій спалахнули нові відеокадри, задіяли 14 катерів десантних ВМС США, що стало значним ударом.

Внаслідок застосування бурових установок російські війська зазнали серйозних втрат. Одним зі значних досягнень операції стало знищення російського винищувача Су-30СМ. Літак, що входить до складу 43 окремого морського авіаційного полку ВКС РФ, було збито за допомогою переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК). Винищувач впав у море, і зв'язок з ним було втрачено о 5 ранку. У відповідь на це російські сили розпочали пошуково-рятувальну операцію з використанням літаків Ан-26 та гелікоптерів Мі-8 та Ка-27. Через кілька годин вони виявили уламки літака і пляму авіаційного пального на відстані 70 км на північний захід від мису Тарханкут.

Вартість застосування Су-30СМ, що оцінюється приблизно в 50 мільйонів доларів, є серйозним ударом по військовій могутності Росії. Відео з кадрами операції, що з'явилося в українських пабліках 14 вересня, продемонструвало ефективність українських спецпризначенців та їхню здатність проводити складні та успішні операції в умовах протидії.

Бурова установка "Крим-2": критичний стратегічний об'єкт

Після анексії Криму у 2014 році російські окупанти захопили бурові газодобувні платформи В312 "Петро Годованець" та В319 "Україна", які в народі називають "Вежа Бойка" через їх споруди в період міністерства Юрія Бойка. Після захоплення платформи були перейменовані на "Крим-1" та "Крим-2". Побудовані сінгапурською компанією Keppel платформи мали водотоннажність 10,406 тонн, довжину 68,5 метрів і висоту 63,4 метра. Вони можуть розмістити до 120 осіб та працювати автономно протягом 30 днів.

Читайте також: ГУР підтвердило знищення російського винищувача Су-30СМ в акваторії Чорного моря

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк