20.09.2024, 19:14

Судитимуть "суддю" з окупованої Луганщини за державну зраду: подробиці

Марина Гончар | Всі новини автора
длдлолоро

Колишню суддю Апеляційного суду Луганської області судитимуть за державну зраду та посягання на територіальну цілісність України.

Обвинувальний акт щодо неї вже скеровано до суду прокурорами ]]>Луганської обласної прокуратури]]> та Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора, передає Час Пік.

За матеріалами розслідування, обвинувачена у 2014 році, будучи діючою суддею Апеляційного суду Луганської області, зрадила присязі та перейшла на бік окупаційної влади, співпрацюючи з представниками так званої "ЛНР". Вона стала активним учасником процесу становлення окупаційних органів влади, увійшовши до складу "робочої групи із законотворчої діяльності народної ради ЛНР". Її діяльність не обмежувалася лише консультаціями – у 2018 році вона отримала посаду "судді верховного суду ЛНР", а це свідчить про її безпосередню участь у створенні та функціонуванні незаконної судової системи на окупованій території.

У 2023 році обвинувачена була призначена на аналогічну посаду за наказом президента Росії терміном на шість років відповідно до російського законодавства. Вона продовжує активно організовувати роботу судової інстанції та розглядати справи, сприяючи становленню судової гілки окупаційної адміністрації на Луганщині.

Обвинувачена також регулярно виступає в російських пропагандистських медіа, публічно підтримуючи агресивну політику Росії та її незаконні дії на території України. Такі виступи свідчать про її ідеологічну підтримку окупаційної влади та спрямовані на пропаганду серед місцевого населення та легітимізацію дій окупантів.

Спеціальне досудове розслідування у цій справі проводили слідчі ТУ ДБР у місті Краматорськ за оперативного супроводу СБУ в Донецькій та Луганській областях. Обвинувачення стосується посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, закликів до насильницької зміни конституційного ладу та державної зради.

Наразі справа передана до суду, і колишня суддя може постати перед правосуддям за свої дії проти України та її суверенітету.

Читайте також:

У Києві СБУ затримала мешканку Луганщини, яка співпрацювала з окупантами

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк