23.10.2024, 20:03

Місто на межі: чи повернеться Кремінна до колишнього життя?

Віра Висоцька | Всі новини автора
Місто на межі: чи повернеться Кремінна до колишнього життя?

Окупована Кремінна, колись квітуче місто на Луганщині, нині перебуває у стані постійного стресу через близькість бойових дій та окупаційний режим.

Мешканці міста, які раніше насолоджувалися мирним життям, сьогодні діляться своїми враженнями у місцевих чатах, описуючи страхітливу реальність, яка стала для них новою буденністю, передає Час Пік.

Один із користувачів місцевого чату розповідає про події міста:

"Сьогодні був у Кремінній. Гучно. Чутно інтенсивну роботу артилерії. З нашого боку. Іноді чути "відповідь'" Багато автоматних черг, це означає, що в небі дрони противника (погода-то ясна). Але настрій відповідає погоді. Фронт відсувається від багатостраждального міста. Новини з Невського, Макіївки, Тернів, тепер от із Серебрянки - це все говорить про те, що варварським обстрілам Кремінної скоро прийде кінець. Не завтра. Але скоро. Неминуче!"

Попри загальні очікування покращення ситуації, багато хто з мешканців залишається під впливом російської пропаганди, що спонукає їх вірити в те, що після відходу українських військ місто стане безпечнішим і життя налагодиться. Але реальність така, що Кремінна, яку вони знали до окупації, більше не існує.

До окупації Кремінна була одним із найбільш перспективних міст Луганської області. Розвивалася інфраструктура, будувалися нові об'єкти, відкривалися стадіони та спортивні комплекси. Місцеві жителі насолоджувалися прогулянками в чистих Кремінських лісах, збирали гриби і жили в безпеці, не боячись за своє життя.

Проте з приходом російських військ усе змінилося. "Звільнене" окупантами місто позбулося своєї колишньої краси та можливостей. Кремінна занурилася в хаос війни, і нинішня ситуація, на жаль, сильно відрізняється від спокійного життя, яке панувало тут до 2022 року. Російські сили, які заявляли про "звільнення" міста, насправді позбавили його процвітання та розвитку.

Окупаційна влада обіцяла відновлення, проте насправді місто лише поглиблюється в занепад. Колись активне й розвинене життя Кремінної тепер перетворилося на боротьбу за виживання. Нестача ресурсів, постійні руйнування та відсутність майбутнього стали реаліями, з якими мешканці стикаються щодня.

І хоча в місцевих чатах можна зустріти оптимістичні прогнози про те, що фронт відсувається і обстріли скоро закінчаться, реальність залишається гіркою: до того, як Кремінна зможе повернутися до свого колишнього вигляду, потрібно подолати величезні наслідки окупації та війни. На жаль, навіть після завершення бойових дій, місту знадобляться роки для відновлення.

Мешканці, які пам’ятають Кремінну до війни, не можуть не згадувати ті часи з ностальгією. Їхнє місто колись було символом стабільності та розвитку, і ті, хто нині живе під окупацією, вже не радіють нічому, окрім ясної погоди, бо в решті - вони бачать лише руйнування.

Читайте також: Рожева пінка та дешеві магазини: чим дивуються мешканці окупованого Сіверськодонецька?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк