02.08.2021, 12:35

Легкоатлетка з Білорусі Христина Тімановська попросила політичного притулку в Польщі

Кристина Тимановская

Білоруська легкоатлетка Христина Тімановська, яку відсторонили від Олімпіади після критики керівництва збірної, подала документи на надання політичного притулку в Польщі. Зараз спортсменка знаходиться у Токіо і спілкується з Міжнародним олімпійським комітетом та пресою.

Про це повідомив глава білоруського фонду спортивної солідарності Олександр Опейкін, передає Час Пік.

За його словами, дівчина побоювалася повертатися до Мінська, оскільки її показали у "розносних сюжетах" пропагандистських каналів.

"Вже подала заяву на надання політичного притулку в Польщі, тому вона вже в дорозі знаходиться. З нею все гаразд. Тримається добре, зрозуміло, що це стресова ситуація не тільки для спортсмена, але і людини – опинитися під таким тиском. Це молода дівчина, на яку чинили тиск дорослі досвідчені функціонери...

Її намагалися зняти зі змагань не з якихось об'єктивних та реальних причин, по здоров'ю або щось ще, це був чисто адміністративний наказ", - сказав Опейкін.

Польща запропонувала Христині Тімановській гуманітарну візу.

"Польща готова допомогти Христині Тімановській, білоруській спортсменці, якій режим Лукашенко наказав повернутися з Олімпійських ігор до Мінська. Їй запропонували гуманітарну візу, і вона може продовжити свою спортивну кар'єру в Польщі, якщо вона того забажає", - написав у Twitter заступник міністра закордонних справ республіки Марчин Пшидач.

Чехія також запропонувала притулок білоруській спортсменці.

"Представники влади Японії тільки що підтвердили нам, що білоруська спортсменка Христина Тімановська отримала нашу пропозицію про надання притулку. Якщо вона його прийме, ми максимально допоможемо їй", - написав у Twitter глава чеського МЗС Якуб Кулганек.

Нагадаємо, Христина Тімановська публічно критикувала керівництво білоруського спорту за допущені, на її думку, промахи при підготовці до Iгор. Після цього Національний олімпійський комітет Білорусі повідомив, що спортсменка припиняє участь в Олімпіаді "у зв'язку з емоційно-психологічним станом".

Спортсменку привезли до аеропорту Токіо, де вона звернулася доj поліції, її відвезли до безпечного місця. Зараз спортсменка, як повідомляє прес-служба МОК, знаходиться під захистом японської влади.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк