28.10.2021, 09:57

Україна потрапила в допінговий скандал: керівники антидопінгового агентства відправлені у відставку

Украина попала в допинговый скандал

Всесвітнє антидопінгове агентство звинуватило антидопінгове агентство України в порушенні кодексу організації. У 2019 році було розпочато розслідування під назвою "Операція "Геркулес". Керівники НАДЦ України пішли зі своїх постів після звинувачень у порушенні правил WADA.

Всесвітнім антидопінговим агентством 27 жовтня оприлюднені попередні результати операції "Геркулес", де зазначається, що Національна антидопінгова організація України (НАДЦ) порушила міжнародний стандарт тестування. Про це ]]>повідомляється]]> на сайті Міністерства молоді та спорту України, передає Час Пік.

Міністр молоді та спорту України оголосив про відставку голови Національного антидопінгового агентства Івана Курліщука та його заступника. Це сталося після публікації доповіді Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) про можливі порушення антидопінгових норм, допущених українським агентством.

"Національна антидопінгова організація України (НАДЦ) порушила міжнародний стандарт тестування. Тому, вже сьогодні, директор НАДЦ Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку. Міністерство заявляє, що ми займаємо чітку позицію у боротьбі з допінгом і нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою", - зазначив Вадим Гутцайт.

У доповіді ВАДА стверджується, що українське антидопінгове агентство, зокрема, заздалегідь попереджало спортсменів про допінг-тести, як стверджується, нібито це тривало з 2012 року. Також стверджується, що українське агентство фальсифікувало документи щодо проб - 6 проб було промарковано як "позасмагальні", в той час як в реальності вони були "змагальними".

Варто відзначити, що в доповіді не йдеться про будь-які факти приховування застосування допінгу українськими спортсменами.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк