11.08.2020, 07:24

Протистояння: У Білорусі масові акції протесту жорстко придушуються силовиками

Беларусь, акции протеста

По всій Білорусі 10 серпня та вночі 11 серпня продовжилися масові акції протесту. У Мінську після семигодинного протистояння протести вщухли, протестуючих витіснили з центру міста та зняли оточення.

У Мінську увечері 10 серпня люди вишліна вулиці, щоб висловити незгоду з оголошеними результатами голосування на президентських виборах та свавіллям силовиків. Опозиція не визнала перемогу Лукашенка, повідомляє Час Пік з посиланням на білоруські ЗМІ.

Протести тривали у Мінську, Бресті, Гомелі, Вітебську, Гродно, Могильові та інших містах. У білоруській столиці протестувальники будували барикади з бетонних паль та металевої арматури.

Силовики жорстко придушували "повстання". Як повідомляють місцеві ЗМІ та інтернет-ресурси, в протестувальників стріляли гумовими кулями, кидали світлошумові гранати та розганяли водометами і сльозогінним газом. У відповідь в них летіли коктейлі Молотова та камені.

Є інформація, що в Бресті протестуючі зважилися на відчайдушні кроки та стали відбивати затриманих у силовиків.

У Мінську силовики витісняли протестуючих з центру міста посиленими нарядами міліції за підтримки частин внутрішніх військ.

Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ звернулося до влади Білорусі із закликом не приховувати результати виборів, після яких по всій країні почалися масштабні акції протесту.

"Є свідчення надмірного застосування сили з боку міліції по всій Білорусі в умовах переважної більшості мирних протестів, що призвело до великої кількості поранених та заарештованих, в тому числі незалежних спостерігачів за виборами та журналістів.

Свобода мирних зібрань, а також свобода вираження думок є основними правами людини, мають вирішальне значення для розвитку демократичного суспільства, і БДІПЛ закликає до оперативного та ефективного розслідування будь-яких проявів жорстокості з боку міліції, а також до звільнення всіх осіб, затриманих за участь в поточних протестах", - сказано в заяві.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>