17.08.2020, 15:36

"Це катівні": Волонтер "Восток SOS" розповів про знущання в білоруських СІЗО

Марина Началова | Всі новини автора
восток сос

У розпал антиурядових протестів у Білорусі були затримані українці - співробітники фонду "Восток SOS" Костянтин Реуцький і Євген Васильєв. На даний момент вони вже звільнені і повернулися до Києва.

Костянтин Реуцький розповів виданню Свої.City про те, як з ним поводилися білоруські силовики, передає Час Пік.

За словами Реуцького, їх з Васильєвим затримали за те, що вони знімали затримання одного з учасників протесту.

Волонтер зазначив, що в міліцейських відділках відбувалася "жесть" - ці відділки по суті є катівнями. Затриманих жорстоко катують протягом багатьох годин. Міліціонери б'ють людей найжорстокішим чином.

"Все це проходило у мене за спиною. Я, Женя і ще майже 50 чоловік стояли обличчям до паркану, руки підняті вгору, а ноги на ширині плечей. За зміну пози, за озирання, за опускання рук або зсування ніг міліціонери відразу били", - каже Реуцький.

Він зазначив, що їх з Васильєвим міліцейські кийки " навіть дуже торкнулися", але менше, ніж білорусів: українців в деякій мірі захищав статус (Реуцький представився журналістом, Васильєв - правозахисником).

Реуцький повідомив, що "під роздачу" потрапляли навіть випадкові перехожі.

"Наприклад, з нами у відділку були хлопці, які ввечері йшли за пивом. На вулиці їх жорстко «відметелили». Потім ще кілька разів вже у відділку. А над одним знущалися особливо жорстоко, згвалтували гумовим кийком", - розповів волонтер.

За словами Реуцького, серед затриманих було небагато дівчат, в цілому до них ставилися краще, але не скрізь.

"При мені одну з жінок, яка намагалася напоумити міліціонерів, що вони скоюють злочини проти власного народу, побили кийками. Особливо прикладалися до нирок, по спині і голові", - зазначив Реуцький.

На його думку, мета всіх цих знущань - продемонструвати жорстокість, максимально залякати людей, показати, що марно йти проти держави.

"Мене особисто різонуло, що до тортур і знущань з юних років долучають молодих курсантів ліцею. Не пам'ятаю, чи то міліцейського, то чи внутрішніх військ. Вони, таким чином, проходять практику. До них представляють старших співробітників міліції і вони, загалом то, вчать їх знущатися над затриманими. І, на мій превеликий жаль, мені трагічно визнавати, але багато хто з них, ці 20-річні пацани, отримують велике задоволення від процесу", - додав Реуцький.

Як уже повідомлялося, в Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: