17.10.2020, 07:36

Зустріч Зеленського та Ердогана: підсумки переговорів

Встреча Зеленского и Эрдогана

У Стамбулі у присутності Президента України Володимира Зеленського, який перебуває у Туреччині з робочим візитом, та Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана підписано низку двосторонніх документів. Глави держав виступили зі спільною заявою.

Володимир Зеленський вручив Президенту Турецької Республіки Реджепу Таїпу Ердогану орден князя Ярослава Мудрого І ступеня та подякував Туреччині та її народу за гостинність. Про це повідомляє прес-служба офісу президента, передає Час Пік.

Встреча Зеленского и Эрдогана: итоги переговоров

Глави держав прийняли рішення створити новий формат українсько-турецького діалогу з питань політики та безпеки у форматі щорічних зустрічей міністрів закордонних справ і міністрів оборони за формулою "два плюс два".

"Ми маємо спільну точку зору і щодо подальшої співпраці у сфері безпеки та оборони, зокрема безпеки на Чорному морі та реалізації євроатлантичного курсу України", – сказав Зеленський після підписання двосторонніх документів.

Він підкреслив, що підписання Рамкової військової угоди між урядами України й Туреччини та Меморандуму між міністерствами оборони двох країн відкриває нові можливості для військового та військово-технічного співробітництва.

Володимир Зеленський та Реджеп Таїп Ердоган під час переговорів також обговорили співпрацю двох країн для забезпечення енергетичної незалежності. Президент Туреччини відзначив взаємне прагнення розвитку економічних відносин та нарощування товарообігу. 

Зеленський також зазначив, що досягнуті раніше домовленості та завдання у торгівлі, інвестиціях, енергетиці, інфраструктурі, а також у сфері митної політики сьогодні було зафіксовано у Протоколі 12-го засідання Міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва.

Він також зазначив, що Україна й Туреччина тісно співпрацюватимуть у межах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму. Президент України додав, що на зустрічі з турецьким колегою обговорював ситуацію на Донбасі. 

Реджеп Таїп Ердоган наголосив, що Туреччина не визнавала й не визнає анексії Кримського півострова. Він додав, що Турецька Республіка разом з українським народом та державними органами України продовжуватиме підтримувати кримських татар.

"Діалог між Україною й Туреччиною динамічно розвивається, країни готові поглиблювати стратегічне партнерство та розвивати співпрацю в усіх сферах взаємного інтересу... Жодні віруси не завадять партнерству та дружбі наших країн. І сьогоднішні плідні переговори яскраво це доводять", - заявив Президент України Володимир Зеленський під час спільної з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом заяви для ЗМІ за результатами переговорів у Стамбулі.

"Ми зробили ще один крок до прогресу", - наголосив Реджеп Таїп Ердоган, зазначивши, що цими угодами буде втілено дуже багато пунктів спільних українсько-турецьких проектів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк